Grecia a folosit tunuri sonice împotriva migranților de la granițe. Reacții dure

Grecia a folosit tunuri sonice împotriva migranților de la granițe. Reacții dure sursa: arhivă EVZ

Grecia a primit critici dure în urma relatărilor de presă conform cărora a folosit tunuri sonice împotriva migranților de la granița cu Turcia. Comisia Europeană, care s-a păstrat la distanţă, spunând că „modalitatea de pază a frontierelor fiecărei țări este responsabilitatea țării respective”, şi-a rezervat dreptul de a răspunde atunci când va primi explicațiile necesare de la autoritățile elene.

Relatările de presă spun că autoritățile elene folosesc „tunuri sonice” la granița cu Turcia, care produc zgomote suficient de puternice încât să rănească oamenii (se spune că sunetul lor este similar cu zgomotul produs de un motor cu reacție) pentru a împiedica intrarea migranților pe teritoriul Uniunii Europene.

Potrivit Brussels Times, mai mulți politicieni, inclusiv ministrul federal adjunct pentru azil și migraţie din Belgia, Sammy Mahdi (CD&V), au criticat utilizarea tehnologiei moderne de către Grecia împotriva sosirilor de migranți și au solicitat atât țării, cât și Comisiei Europene să dea explicaţii.

"Sunt absolut în favoarea protejării granițelor Europei, dar sunt mai mult în favoarea protejării valorilor europene", a spus Mahdi. „Scopul nu este acela de a descuraja toți migranții, ci de a avea un control mai bun asupra migrației. Acest lucru poate fi și trebuie făcut într-o manieră umană”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mahdi a explicat că este de părere că migranții ar trebui tratați individual și ar trebui să poată solicita azil la punctele organizate de trecere a frontierei. El a adăugat că intenționează să trimită o scrisoare către Comisie pentru „începerea unei dezbateri mai ample” cu privire la controlul frontierelor externe și valorile umane.

Europarlamentarul belgian Guy Verhofstadt a condamnat, de asemenea, această tactică, printr-o postare pe Twitter, scriind că „suntem slabi împotriva celor puternici (Putin, Erdogan, China) și duri împotriva celor slabi. Aceasta este „puterea noastră dură”? Este aceasta renașterea geopolitică a Europei? Un „tun sonic” pentru a îneca strigătele refugiaților disperați... și credeam că Europa este campioana drepturilor omului”, a spus el în postarea de pe Twitter.

De notat că „tunurile sonice” fac parte dintr-o dezvoltare pe scară largă a unor noi bariere digitale fizice și experimentale care sunt instalate și testate la frontiera terestră dintre Grecia şi Turcia care are o lungime de 200 km. Grecia a început să folosească din octombrie 2020 două „tunuri sonice” la granița sa cu Turcia pentru a împiedica trecerea ilegală a migranților și a refugiaților în țară.

Photo 66340992 © Vasilis Ververidis | Dreamstime.com