Gravida abandonată de medici: cazul se mută în instanţă

Gravida abandonată de medici: cazul se mută în instanţă

RĂZBOI. Oficialii de la Maternitatea Giuleşti resping acuzaţiile că o gravidă ar fi fost părăsită de cadrele medicale în timpul avortului. Soţul femeii este hotărât să meargă în instanţă, chiar dacă e ignorat.

Cazul femeii lăsate singură în miez de noapte de cadrele medicale de la Maternitatea Giuleşti în timpul avortului, prezentat ieri în ziarul "Evenimentul zilei", a intrat în vizorul Colegiului Medicilor. În pofida declaraţiilor vehemente ale lui Iulian Ghimpeţeanu, soţul care susţine că a scos copilul cu mâna lui, medicii de la maternitate au negat acuzaţiile că femeia ar fi fost lăsată să avorteze singură de medicul de gardă fiindcă nu-i permitea religia să asiste.

Iulian Ghimpeţeanu e hotărât să mute lupta în instanţă.

"Nu s-au reţinut aspecte de culpă medicală"

"Azi (n.r. - ieri) s-a întrunit consiliul medical, care a analizat documentaţia medicală. Nu s-au reţinut aspecte de culpă medicală sau malpraxis, iar pacienta s-a externat clinic sănătos", a declarat purtătorul de cuvânt al maternităţii, Ciprian Cristescu.

Reprezentanţii Colegiului Medicilor, care analizează cazul, consideră că trebuie verificat dacă viaţa femeii a fost pusă în pericol şi dacă a fost solicitat în timp util un alt medic, "fără probleme de conştiinţă". Deşi există libertate de conştiinţă şi în medicină, medicul nu trebuie să abandoneze pacientul. "Un medic poate refuza să intervină în trei situaţii: dacă pacientul nu respectă indicaţiile sale, dacă acel caz îi depăşeşte competenţa sau dacă îi aduce atingere libertăţii de conştiinţă. În orice caz, medicul e obligat să intervină dacă viaţa pacientului e în pericol", ne-a declarat preşedintele CMR, Vasile Astărăstoae.

Dacă va fi găsit vinovat, medicul riscă o sancţiune care poate să meargă de la o simplă mustrare, la ridicarea dreptului de liberă practică.

Analiză în program naţional

În ceea ce priveşte decontarea amniocentezei, analiza care ar fi permis familiei în cauză să acţioneze mai repede, reprezentanţii maternităţii au declarat că "manevra, care presupune puncţia sub ghidaj ecografic şi recoltarea de lichid amniotic, este acoperită de Casa de Sănătate, dar analiza de laborator a lichidului amniotic nu este acoperită. Deci, ceea ce se afirmă că trebuie plătit, nu e datorită nouă".

De fapt, analiza e acoperită în totalitate prin asigurări, însă în Bucureşti doar la Maternitatea Filantropia, "unde funcţionează singurul centru de diagnostic prenatal din Bucureşti, finanţat dintr-un program naţional. Acest program, cu mai multe centre în ţară şi unde investigaţiile se fac gratuit, a fost iniţiat tocmai pentru a permite femeilor cu posibilităţi mai reduse să beneficieza de aceste investigaţii. Având în vedere sumele limitate acordate în cadrul programului naţional, este clar că nu pot fi cuprinse toate gravidele care necesită analiza", după cum precizează prof. dr. Dimitrie Pelinescu-Onciul, unul dintre iniţiatorii programului.

REPLICĂ

Parchetul nu se sesizează din oficiu

Familia va acţiona în justiţie maternitatea, având în vedere că Parchetul nu se va autosesiza. "Până la acest moment, nu se conturează indicii care să conducă la o sesizare din oficiu", ne-a declarat procurorul Simona Frolu.

În aceste condiţii, "bărbatul poate depune plângere la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, care va desemna unitatea de poliţie de pe raza spitalului care va prelua cazul", ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Diana Sarca. În cazul unor persoane publice însă, cum a fost deputata Diana Dumitrescu care a decedat la Spitalul Elias, aceleaşi insituţii au demarat rapid anchete. COMENTARIILE VOR FI MODERATE!

Ne puteți urmări și pe Google News