Viața la bloc. Plăcerea care îți aduce o amendă de 3.000 de lei

Viața la bloc. Plăcerea care îți aduce o amendă de 3.000 de lei Sursa foto: dreamstime.com

Românii sunt mari iubitori de grătare, mai cu seamă de 1 Mai, însă, se pot alege cu amenzi colosale, dacă locuiesc la bloc și încalcă regulile de conviețuire socială. Astfel, grătarele, picnicurile  nu se por organiza pe balcon sau în fața blocului.

Viața la bloc. Amenzi colosale pentru românii care fac grătar pe balcon

grătar bloc

Român, surprins făcând grătar pe balcon. Sursă foto: captură video Youtube

Românii care iubesc grătarele, dar nu vor să se deplaseze într-un loc permis pentru organizarea acestuia, se pot alege cu amenzi între 1000 și 3000 de lei, deoarece încalcă legea care menționează regulile pentru picnic.(n.r.  Legea 54/2012, privind desfășurarea activităților de picnic).

Cu toate acestea, unii dintre români preferă să le facă pe balcon, în fața scării, pe terasele blocuri, ceea ce este interzis și nesigur, spun reprezentanții structurilor de poliție locală.

Astfel, autoritățile locale au obligația să amenajeze locuri speciale pentru organizarea picnicurile/grătarelor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform capital.ro,  grătarele se pot organiza în Capitală( și în afara acesteia) în următaorele spații:

  • Comana (malul lacului Comana și pădurile înconjurătoare);
  • Lacul Mihăilești (lacul de acumulare Mihăileşti din judeţul Giurgiu);
  • pădurea şi lacul Cernica;
  • Pădurea Brănești;
  • Parcul Mogoşoaia.

Reguli pentru picnic în natură. Dacă sunt încălcate, amenzile se acordă pe loc

picnic

Sursă foto: arhiva EVZ

Următoarele fapte constituie contravenții și se sancționează astfel:

Aprinderea focului în spații neamenajate / aprinderea focului în spații amenajate, fără supravegherea acestuia – între 2.000 și 5.000 de lei amenda; Desfășurarea activităților de picnic în afara zonelor special amenajate și/ sau a zonelor indicate pentru acestea – între 1.000 și 3.000 de lei amenda;

Se dă amendă, de la 100 la 500 de lei pentru distrugerea, modificarea, degradarea panourilor informative, a marcajelor, indicatoarelor, construcțiilor, împrejmuirilor din spațiile special amenajate; De la 100 la 200 de lei pentru nerespectarea orarelor zonelor de picnic, parcarea în zone neamenajate, satisfacerea necesitaților fiziologice în zone neamenajate, folosirea produselor de igienă personală la o distanță mai mică de 30 de metri de cursurile de apă, spălarea vaselor în apele din vecinătate.

De asemenea, românii pot primi amendă de la 200 la 400 de lei pentru hrănirea animalelor sălbatice, îndepărtarea, rânirea sau distrugerea plantelor, animalelor, rocilor sau a altor elemente ale cadrului natural și/ sau construit; postarea de semne sau mesaje; nepăstrarea liniștii, deranjarea comunităților locale, a vieții sălbatice sau a altor vizitatori. .