Exclusiv. Interlopul basarabean Ion Şoltoianu e liber! Ce spune despre şeful din România, Nicu Patron. Video

Exclusiv. Interlopul basarabean Ion Şoltoianu e liber! Ce spune despre şeful din România, Nicu Patron. Video Ion Şoltoianu/Sursa foto: reţele, Ion Şoltoianu

Exclusiv. Ion Şoltoianu, renumit luptător K1 şi interlop din Republica Moldova, a scăpat din nou de închisoare. Deşi este învinuit într-un dosar greu de şantaj, Şoltoianu, despre care procurorii moldoveni susţin că ca face parte din gruparea criminală a lui Ion Guşan, alias Nicu Patron, unul din cei mai temuţi lideri interlopi din România, se bucură din nou de libertate după ce a stat un an în arest preventiv.

Legislaţia de peste Prut nu permite aflarea în arest preventiv, până la pronunţarea sentinţei, pe un termen mai mare de 12 luni.

Sportiv de performanţă, Ion Şoltoianu  are un cazier bogat, cu două omoruri, a reuşit în repetate rânduri să scape de închisoare sau să nu-şi ispăşească până la urmă pedeapsa.

Acuzaţiile aduse lui Ion Şoltoianu

Ultimul dosar care l-a adus pe Ion Şoltoianu din nou pe banca acuzaţilor a fost intentat primăvara trecută. Procurorii îl acuză că a pretins de la un bărbat care şi-a ispăşit pedeapsa pentru escrocherie suma de 5.000.000 de lei (261.036 euro).

Şantajul ar fi început încă când cei doi erau în puşcărie şi a continuat după eliberarea lor. Şoltoianu ar fi ameninţat victima şi familia sa cu exterminarea fizică. Inclusiv de către membrii unor organizații criminale și de către conducătorii acestora din țară și de peste hotare.

Ion Şoltoianu pe banca acuzaţilor

Ion Şoltoianu pe banca acuzaţilor, asistat de 4 avocaţi/Sursa foto: EvZ

Legătura cu Nicu Patron

La scurt timp după reţinerea lui Ion Şoltoianu, a fost dat în urmărire generală şi Ivan Gușan, cunoscut ca „Nicu Patron”.  Potrivit procurorilor moldoveni, acesta are  rolul de organizator al șantajului de 5.000.000 lei.

Originar din Republica Moldova, Nicu Patron a fost „încoronat” de mafia rusească ca hoţ în lege, cel mai înalt titlu al interlopililr din fosta URSS. Însă a activat mai mult pe teritoriul României, organizându-şi gruparea după modelul mafiei ruseşti.

În România, numele lui Gușan s-a făcut auzit pentru prima dată în 2012, când s-a vorbit despre faptul că ar fi intermediat angajarea de către frații Mararu, din Piatra Neamț, a interlopului Vitalie Proca. Acesta a fost tocmit să-l asasineze pe rivalul lor, Puiu Mironescu.

Ion Guşan, alias Nicu Patron

Ion Guşan, alias Nicu Patron/ Sursa foto: Captură

Aflat pe teritoriul României, Nicu Patron a investit în operaționalizarea a două fabrici clandestine de țigări. În noiembrie 2016, acesta a fost condamnat la 14 ani și 8 luni de închisoare. Instanța supremă a decis, în ianuarie 2018, rejudecarea cazului, eliberândul pe Guşan.

În decembrie 2022, Guşan urma să fie reținut de autoritățile din România, spre extrădare în Franța pentru executarea mandatului de arest european. Inclusiv pentru contrabandă cu țigări. Acesta a dispărut de la reşedinţa din Dudu.

Anterior, interlopul a fost condamnat în Italia, în dosarul „Caracatița.”

Ion Şoltoianu se dezice de Nicu Patron?

La ultima şedinţă de judecată în dosarul şantajului de 5.000.000, Ion Şoltoianu a declarat că nu are nicio legătură cu Guşan. Şi nici nu face parte din gruparea condusă de acesta.

„Sunt sportiv, nu un criminal”, a declarat inculpatul.

După încheierea şedinţei, sportivul în vârstă de 56 de ani a refuzat să răspundă la întrebări. În ajutor i-a venit unul din cei patru avocaţi ai săi, fostul procuror Constantin Moraru. „Clientul meu nu vrea să fie filmat şi să răspundă la întrebări prosteşti”, a fost reacţia apărătorului.

Precizăm că Ion Şoltoianu şi-a angajat printre cei mai scumpi avocaţi din Chişinău. Este vorba de fostul deputat Vitalie Nagacevschi. Un alt avocat este Alexei Frunze. Acesta este şi avocatul interlopului Grigore Caramalac, alias Bulgarul.

Primul omor comis de Şoltoianu

În 2003, Ion Şoltoianu l-a omorât pe Djambulat Pitula, cunoscut în lumea interlopă ca Djambat. Sportivul se afla în cazinoul hotelului Naţional. La un moment dat, a intrat Djambat, însoţit de o tânără pe nume Irina.

Aceasta era soţia unui sportiv, prieten cu Şoltoianu, care decedase într-un accident rutier. Atunci, sportivii, printre care şi  Şoltoianu, au fost la înmormântarea acestuia şi i-au promis femeii, rămasă cu un un copil de câteva luni la întreţinere, că o vor ajuta financiar.

Ion Şoltoianu i-a cerut socoteală femeii. În apărare i-a venit Djambat, carea a cos un cuţit.Atunci sportivul a scos pistolul şi a tras în direcţia acestuia trei gloanţe.

În 2003, Şoltoianu a fost trimis în judecată fiind acuzat conform art. 91 Cod Penal, “Omor săvârşit în condiţiile depăşirii limitelor legitimei apărări”, Cod adoptat la 24 martie 1961.

Prin legea cu privire la punerea în aplicare a Codului Penal al Republicii Moldova din iunie 2002, modificată de două ori în acelaşi an, acel cod penal a fost abrogatchiar în timpul procesului de judecată. Iar începând cu 12 iunie 2003 a fost pus în aplicare noul Cod Penal, adoptat în aprilie 2002.

Acesta nu avea prevăzut un articol care să încrimineze fapta pentru care era acuzat Şoltoianu. În conformitate cu p privind punerea în aplicare a Codului Penal al R. Moldova, toate cauzele penale pornite în baza faptelor care în conformitate cu noul Cod Penal nu se consideră infracţiuni, se clasează.

Astfel sportivul a scăpat nepedepsit pentru omorul comis.

Al doilea omor. Şase ani de închisoare

În 2011 Ion Şoltoianu ucide din nou. De această dată, sportivul nu scapă uşor, victima sa iind fostul poliţist Ion Stratulat, ginerele generalului Alexei.

Crima a fost comisă ziua ameaza mare, la o terasă din centrul Chişinăului.

Sportivul l-a întâlnit pe un vechi cunoscut din raionul debaştină, Teleneşti şi au decis să discute la o cafea. Acolo era şi Stratulat, împreună cu alte două persoane. Acesta i-a făcut semn cu mâna lui Şoltoianu să se apropie.

Cei doi s-au salutat, iar încet-încet, discuţia s-a aprins. Discuţiile dintre cei doi au atins mai multe teme, dar că aproape toate erau legate de centrul comercial “Elat”, acolo unde ambii erau implicaţi. Atunci sportivul a scos pistolul şi l-a împuşcat pe ginerele generalului.

În 2013, sportivul a fost condamnat de instanța de fond la 14 ani de închisoare pentru deținere ilegală de arme, omor și șantaj. În 2016, instanța ierarhic superioară i-a redus pedeapsa cu doi ani.

Ion Şoltoianu a fost eliberat, în august 2019, cu șase ani înainte de termen. Sportivul a fost eliberat din sala de ședințe de către judecătorul Sergiu Papuha și lăsat să plece acasă.

Instanța i-a redus lui Șoltoianu din termen pentru că ar fi fost deținut o perioadă îndelungată în „condiții inumane și degradante” în Penitenciarul nr. 13 din Chișinău. La solicitarea avocaților, în privința lui Șoltoianu a fost aplicat mecanismul compensator pentru deținerea în condiții inumane și degradante”.

După ce au fost făcute calculele, instanța a decis eliberarea acestuia din sala de judecată”.

Recidivă cu pistolul

În martie 2022, Ion Şoltoianu, care se afla în perioadă de probă, a fost încătuşat din nou. El s-a aflat în libertate doi ani şi şase luni.

Sportivul a fost învinuit că l-a ameninţat cu un pistol pe un bărbat care plimba un câine de rasă. Polițiștii, alertaţi de o tânără, au ajuns chiar în momentul încăerării.

Conflictul ar fi început de Şoltoianu care s-a arătat deranjat de prezența câinelui de rasă și, după un schimb de replici, a scos arma din geantă și a îndreptat-o spre persoana cu câinele.

Şi de această dată sportivul a reuşit să scape de închisoare, fiind ajutat de magistratul Gheorghe Balan de la Judecătoria Chişinău. Şoltoianu a fost eliberat din sala de judecată la 31 octombrie 2022. Procurorul solicitase pentru Şoltoianu 11 ani cu executare, pentru huliganism agravat cu aplicarea armei de foc, pe care o purta fără autorizaţie.

Mai mult, la pedeapsă urmau să-i fie adăugaţi încă şase ani, pedeapsa rămasă neexecutată pentru omorul lui Stratulat.

Gheorghe Balan l-a găsit vinovat pe Şoltoianu de purtarea ilegală a armei de foc, condamnându-l la 1 an 3 luni şi 7 zile de închisoare. Magistratul însă a considerat pedeapsa executată, după ce i-a redus din termen 232 de zile pentru că a stat în arest preventiv în condiţii inumane şi degradante.

Cât priveşte huliganismul, magistratul a calificat infracţiunea din penal în contravenţional, aplicându-i o amendă de 1500 de lei (78 euro).

Kickboxerul a fost încătuşat din nou la patru luni şi jumătate după ce magistratul Gheorghe Balan i-a dăruit libertatea.