Institutul „Cybercor” a primit primul lot de echipamente

Institutul „Cybercor” a primit primul lot de echipamente Sursa foto: ftp.gov.md

Institutul Naţional de Inovaţii în Securitatea Cibernetică „Cybercor”, care urmează să pregătească specialiști în apărarea cibernetică, a primit, astăzi, primul lot de echipament. Acesta a fost oferit de către Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și este parte a unei donații totale de 600 mii de dolari, informează serviciul de presă al Guvernului.

Sursa foto: ftp.gov.md

Dorin Recean a îndemnat oamenii să nu subestimeze importanța asigurării securității cibernetice

Primul lot de echipament conține computere, servere, centre de procesare a datelor, dispozitive de rețea și alte componente. La eveniment au fost prezenți prim-ministrul Dorin Recean, administratoarea adjunctă a USAID, Isobel Coleman, Ambasadorul SUA în Moldova, Kent Logsdon, și alți oficiali.

Premierul moldovean a subliniat importanța asigurării securității cibernetice și a îndemnat oamenii să nu subestimeze riscurile pe care le prezintă.

Sursa foto: ftp.gov.md

Dorin Recean: „Este important să avem cunoștințele și echipamentele necesare ca să ne protejăm serviciile publice și datele private”

„Odată cu digitalizarea serviciilor publice, a interacțiunii între cetățeni și Guvern, a guvernelor între ele, odată cu amplificarea utilizării instrumentelor cibernetice de către inamici, este foarte important să avem cunoștințele și echipamentele necesare ca să ne protejăm serviciile publice și datele private”, a spus șeful Guvernului.

Ne puteți urmări și pe Google News

În acest sens, prim-ministrul a reliefat necesitatea efectuării cercetărilor în domeniul securității cibernetice și a instruirii, inclusiv a angajaților din sectorul public, astfel încât să ne putem proteja de eventuale atacuri cibernetice.

Institutul „Cybercor”, responsabil de creșterea forței de muncă calificată în domeniul securității cibernetice

Sursa foto: ftp.gov.md

Totodată, premierul a mulțumit Guvernului SUA și companiilor private pentru sprijinirea acestui proiect. Valoarea totală a investiției făcute de USAID, Suedia și Marea Britanie, prin intermediul Proiectului Tehnologiile Viitorului, este de 1,3 milioane de dolari. Dintre aceștia, 600 de mii pentru echipamentul IT și 700 de mii pentru infrastructura esențială.

Institutul „Cybercor” este construit pe teritoriul Universității Tehnice a Moldovei și se concentrează pe două elemente principale, cu scopul de a crește forța de muncă calificată în domeniul securității cibernetice. Este vorba despre un program academic și laboratoare practice, care vor fi lansate în toamna anului 2024.