Evenimentul Zilei > International > O nouă AMENINȚARE la granița României. TENSIUNI fără precedent! Premierul Serbiei și-a MOBILIZAT ARMATA
O nouă AMENINȚARE la granița României. TENSIUNI fără precedent! Premierul Serbiei și-a MOBILIZAT ARMATA

O nouă AMENINȚARE la granița României. TENSIUNI fără precedent! Premierul Serbiei și-a MOBILIZAT ARMATA

Ana Brnabic, premierul Serbiei, îşi exprimă speranţa ca ţara sa să nu fie nevoită „niciodată să recurgă la armată„. Avertismentul vine ca urmare a escaladării tensiunilor în Balcani.

Şefa executivului de la Belgrad şi-a exprimat, miercuri, speranţa că ţara sa „nu va fi nevoită niciodată să recurgă la armată„, deşi există, în opinia sa, o posibilitate în acest sens având în vedere voinţa Kosovo de a se dota cu propria forţă militară, relatează AFP. „Sper că nu va trebui niciodată să recurgem la armată, dar este una din opţiuni în momentul de faţă, deoarece nu putem să nu observăm că se procedează la o nouă epurare etnică”, a declarat presei Ana Brnabic.

Remarca sa vine după ce marţi preşedintele sârb Aleksandar Vucic a acuzat autorităţile kosovare că vor să „alunge populaţia sârbă din Kosovo”, ridicând bariere vamale şi creându-şi o armată. Parlamentul de la Pristina va examina la 14 decembrie în a doua lectură crearea unei armate, în condiţiile în care în prezent securitatea Kosovo este asigurată de o forţă internaţională.

După războiul din 1989-1999, circa 120.000 de sârbi au rămas în Kosovo, locuit preponderent de etnici albanezi, iar Belgradul nu a recunoscut independenţa declarată în 2008 de autorităţile de la Pristina. La 22 noiembrie, guvernul kosovar a introdus o taxă de 100% pentru produsele sârbe, ca represalii după refuzul Interpol de a accepta aderarea Kosovo, refuz pe care Pristina îl atribuie presiunilor exercitate de Belgrad, anunță dcnews.ro.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: