Gordon Moore, co-fondatorul Intel, a murit la vârsta de 94 de ani. Contribuția sa la evoluția tehnologiei din ultimii 50 de ani

Gordon Moore, co-fondatorul Intel, a murit la vârsta de 94 de ani. Contribuția sa la evoluția tehnologiei din ultimii 50 de aniDoliu. Sursa foto: Arhiva Evz

Co-fondatorul Intel, Gordon Moore, a murit la vârsta de 94 de ani. El este creatorul teoriei privind evoluția tehnologică a cipurilor de calculator. Chimistul a fost unul dintre cei mai importanți oameni din domeniul tehnologiei.

Gordon Moore a murit la vârsta de 94 de ani. Anunțul a fost făcut de fundația filantropică a familiei sale, care a transmis că fondatorul Intel a decedat înconjurat de familia sa, în locuința din Hawaii. Fundația a fost înființată în jurul anului 2000 de către Moore și soția sa. Cei doi au donat 5,1 miliarde de dolari către cauze caritabile.

Moore a fost cel care a introdus procesoarele „Intel Inside” în peste 80% din calculatoarele personale din lume. El a explicat, în urmă cu mai mulți ani, faptul că a observat că datorită îmbunătățirilor tehnologice, numărul de tranzistori de pe microcipuri s-a dublat de la un an la altul de când au fost inventate circuitele integrate.

Coo-fondatorul Intel a prezis, la acea vreme, că această tendință va continua. În cele din urmă, afirmația acestuia a devenit cunoscută sub numele de „Legea lui Moore”, care a fost modificată la fiecare doi ani. Acest lucru a avut o contribuție semnificativă la stimularea Intel, dar și a producătorilor rival de cipuri, care și-au orientat toate resursele cercetare și dezvoltare pentru a se asigura că această regulă chiar are succes.

Ce presupune „Legea lui Moore”

„Circuitele integrate vor duce la minuni precum computerele de uz casnic, sau cel puțin terminale conectate la un computer central, comenzile automate pentru automobile și echipamentele de comunicații portabile personale”, a scris Moore în lucrarea sa, înainte cu 20 de ani ca computerele să evolueze la cele de azi și cu peste 40 de ani înainte ca Apple să lanseze iPhone-ul.

Este important de precizat că cipurile au devenit mai eficiente și mai puțin costisitoare destul de repede, după afirmațiile lui Moore. În plus, descoperirile chimistului au contribuit și la impulsionarea unei mari părți a progresului tehnologic din toată lumea timp de aproape 50 de ani. „Legea lui Moore” nu doar că a permis apariția computerelor personale, ci și a internetului și marilor companii din tehnologie, printre care se numără Apple, Meta și Google, informează Mediafax.

Ne puteți urmări și pe Google News