Schimbarea a avut loc la trei zile după ce ancheta Associated Press a arătat că mai multe aplicații și site-uri Google stochează locația utilizatorului, chiar dacă au dezactivat Istoricul locațiilor. Google nu și-a schimbat practica de urmărire a locației în această privință. Anunțul a fost modificat pentru a spune: "Această setare nu afectează alte servicii de localizare de pe dispozitivul dvs." și recunoaște că "unele date de locație pot fi salvate ca parte a activității dvs. în alte servicii, cum ar fi Căutarea și Google Maps".

Pe pagina anterioară s-a afirmat doar că "cu Istoricul locațiilor dezactivat, locurile pe care le accesați nu mai sunt stocate".  Schimbarea survine chiar dacă un purtător de cuvânt al Google a susținut miercuri că Compania a furnizat "descrieri clare" ale tuturor instrumentelor Google care ar putea înregistra locațiile utilizatorilor.

Agenția de știri a analizat această problemă după ce K. Shankari, cercetător la Universitatea California din Berkeley,  a arătat cum  dispozitivul  Android i-a cerut să evalueze o recenta ieşire la Kohl pentru cumpărături, în ciuda faptului că funcția de istoric al locației era dezactivată.

Rezultatele AP au fost confirmate mai târziu de cercetătorii de la Universitatea de la Princeton.  Deși este posibilă dezactivarea completă a urmăririi locației, acest lucru este mult mai complicat decât cel inițial oferit de Google: utilizatorii trebuie să șteargă manual marcajele de locație stocate, fiecare dintre ele având nevoie să fie selectate și șterse individual, cu excepția cazului în care doriți să ștergeți toate activitatea stocată în același timp, mai notează apnews.