Google investește, discret, în industria de război. Ținte pentru „lovituri chirugicale”

Sub presiune, compania a renunțat la inteligența artificială militară, dar se bazează pe contractanții Pentagonului.

În iunie 2018, Sundar Pichai, PDG-ul Google, a promis că inteligența artificială nu va fi folosită în scopuri de război. Trebuie spus că firma cu sediul în Mountain View (California) se afla în mijlocul unei controverse: primise cincisprezece milioane de dolari de la Pentagon pentru participarea sa la proiectul Maven, care avea ca scop identificarea automată a țintelor pentru atacuri cu drone.

Angajamentul a fost respectat, dar acest lucru nu a împiedicat compania-mamă a Google, Alphabet - condusă tot de Sundar Pichai din 2019 - să facă investiții în startup-uri care colaborează cu Pentagonul sau cu serviciile americane de informații. În special prin Google Ventures, structura sa de capital de risc, scrie Korii/Slate.

În 2016, Alphabet, de exemplu, a luat acțiuni la Orbital și Planet, companii de informații geospațiale sau GEOINT, care colaborează în special cu Pentagonul (contracte de 30,5 milioane de dolari în ultimii trei ani) și cu agențiile americane de informații.

Compania Orbital este evaluată la 480 de milioane de dolari (393 milioane de euro) din care 13% sunt deținuți de Google Ventures. În timp ce își folosea know-how-ul pentru proiecte ONG cu profit redus, ea a apelat rapid la Pentagon și la agențiile americane de informații pentru a câștiga bani grei.

De la cimpanzei, în Afganistan

 Orbital a primit în special zece milioane de dolari pentru a lucra la programul Datahub, care își propune să monitorizeze dușmanii Pentagonului pentru a putea lansa, de exemplu, lovituri chirurgicale. Potrivit unui fost angajat, compania a trecut de la „salvarea cimpanzeilor în Indonezia” la „căutarea unor ținte în Afganistan”.

Compania Planet este evaluată la 1,8 miliarde de dolari (1,48 miliarde de euro) din care 13% deținuți de Google Ventures. În special, Planet folosește sateliți Dove care monitorizează toată masa terestră și o mare parte a oceanelor. Și ea lucrează pentru ONG-uri, sectorul privat și pentru agențiile militare și de informații din Statele Unite.

„La început, erau foarte altruiști. Lansau sateliți în beneficiul tuturor celor din lume. Apoi, au descoperit că, de fapt, singurele persoane care doresc cu adevărat să plătească mulți bani pentru datele prin satelit sunt guvernele ”, analizează cu amărăciune un fost angajat.