Astăzi, Google a anunţat că va cere personalului uman să asculte înregistrări audio realizate de asistentul virtual numai dacă utilizatorii îşi dau acordul. Compania a spus că opțiunea a existat şi înainte dar nu a fost suficient de explicită.

Mișcarea Google a fost bine primită: „Companiile ar trebui să facă ceea ce trebuie și să se asigure că oamenii decid să fie înregistrați”, a spus directorul executiv al Open Rights Group, Jim Killock, continuând: „Aşa nu ar trebui să fie obligați să verifice dacă companiile intră în casele oamenilor și în conversațiile intime„.

Problema lucrătorilor companiilor de tehnologie care ascultau înregistrări audio realizate prin boxe inteligente și aplicații cu asistenți virtuali a apărut în aprilie, când Bloomberg a raportat despre giganţii Amazon, Google și Apple că ascultă utilizatorii fără să ştie. Deși este o practică obișnuită, clienți nu au știut că înregistrările lor erau redate și ascultate de alți oameni. O parte a problemei este aceea că asistenții virtuali pornesc adesea fără a fi comandați, ceea ce înseamnă că utilizatorii nu sunt întotdeauna conștienți că sunt înregistraţi chiar şi în cele mai intime momente.

Site-ul de știri VRT NWS din Belgia a raportat în iulie că a obținut mii de înregistrări de la Google Assistant. Acestea includeau apeluri telefonice de afaceri înregistrate care conțin informații private, precum și „discuţii aprinse” sau „conversații în dormitor”.

Comisarul de protecție a datelor din Hamburg a lansat o anchetă în această privință în august, moment în care Google a dezvăluit că a suspendat dreptul angajaţilor de asculta şi analiza datele personale obţinute de la asistentul virtual al gigantului în toată Europa. Unul dintre administratorii  Google Assistent și-a cerut scuze pentru faptul că nu s-a înţeles mai bine despre dreptul de a asculta şi colecta date personale.

„Vom continua să colaborăm cu partenerii furnizori care au trecut prin procesul nostru de revizuire a securității și confidențialității, de acum, revizuirea audio va avea loc pe mașini protejate”, a declarat un purtător de cuvânt Google pentru BBC News.