Un imens scandal a izbucnit zilele trecute după ce o televiziune din Belgia a dezvăluit faptul că o aplicație folosită de Google poate înregistra discuțiile ambientale ale celor care folosesc acest sistem.

După ce televiziunea din Belgia a dezvăluit faptul că a intrat în posesia a peste 1000 de astfel de înregistrari, ale unor utilizatori din Belgia și Olanda, din care 153 erau accidentale, adică cel care vorbea vrute și nevrute, nici nu știa că este ascultat, oficialii Google au fost obligați să recunoască angajații companiei au acces la înregistrările aplicației Assitant Google. În plus, mai susțin cei de la Google, aplicația are inteligența de a capta discuțiile utilizatorilor, fără ca aceasta să fi fost pornită în prealabil.

Google a mai recunoscut faptul că ligviștii pot asculta aceste înregistrări dar doar în scopul de a dezvolta aplicația și de a-i îmbunătăți performanțele, și nu în scop de spionaj.

Printre înregistrările făcute publice de televiziunea din Belgia există discuții despre viața privată a utilizatorilor sau discuții despre locul de muncă al acestora, care sub nici o formă nu ar putut fi inițiate de de beneficiarul aplicației.

Aplicația Assistant Google se activează doar atunci când utilizatorul dorește acest lucru, a dar a recunoscut că poate fi pornită și accidental.