Evenimentul Zilei > International > Google a picat. Milioane de utilizatori din întreaga lume sunt afectați
Google a picat. Milioane de utilizatori din întreaga lume sunt afectați

Google a picat. Milioane de utilizatori din întreaga lume sunt afectați

Probleme și pentru Google după ce și Facebook-ul a fost afectat. O întrerupere masivă a Google Cloud a făcut ca Spotify, Snapchat, Discord și alte site-uri online populare să se prăbușească marți după-amiază.

Pagina de servicii Google Cloud arată ca este o problemă de rețea, care afectează aproape o duzină de site-uri și milioane de utilizatori din întreaga lume.

Problema pare să fi început după ora 12:00 ET (ora 19:10- ora României) și a provocat erori de genul „erori 404” pe paginile web pe care utilizatorii încercau să le accese.

Pe Twitter, mai multe companii și rețele sociale afectate, au spus că sunt conștiente de problema, dar nu stiu când serviciile vor reveni online.

Milioane de utilizatori au fost afectați

O problemă de rețea Google Cloud este vinovată pentru pana de internet care a afectat milioane de utilizatori.

În momentul de față se pare că site-uri și servicii precum Spotify, Discord, Snapchat și Etsy par să-și revină după o întrerupere de câteva ore.

Trackerul Down Detector a arătat că multe dintre serviciile online au început să se confrunte cu probleme în același timp, ceea ce indică faptul că un furnizor comun se confruntă cu probleme. Furnizorul acestor servicii pare sa fie Google Cloud.

„Ne cerem scuze tuturor celor care sunt afectați de această întrerupere”, se arată pe pagina de Google Cloud.

Și Facebook-ul s-a confruntat cu astfel de probleme

Probleme fără precedent au existat și pentru Facebook, Instagram și WhatsApp, înregistrate luni. Sute de milioane de utilizatori nu au avut acces la aceste servicii, care au devenit nefuncționale. Rețelele de socializare și aplicația au căzut pe data de 5 octombrie.

Cauza tehnică a problemelor a fost o eroare DNS (sistem de nume de domeniu, abreviat DNS, în engleză Domain Name System) – ceea ce înseamnă că site-urile și aplicațiile nu pot fi văzute pe „harta” internetului. Ce a cauzat această eroare DNS însă? Compania Cloudfare, care furnizează expertiză tehnică, e explicat că problema inițială a fost provocată de o eroare a BGP (Border Gateway Protocol) – un mecanism care conectează literalmente rețelele din care este formată marea rețea numită internet.

În 2019, Facebook a suferit cea mai mare cădere a sa de ani de zile și a anunțat doar că aceasta „a fost cauzată de o problemă” în timpul „unor operațiuni de mentenanță de rutină”.