După dezvăluirile unui fost angajat al Facebook, rețeaua a căzut în mod misterios. Ce a mărturisit denunțătorul
- Antonia Hendrik
- 6 octombrie 2021, 14:27
Dintr-o dată și inexplicabil, serviciile Facebook, Instagram, WhatsApp, Messenger și Oculus au dispărut. Și nu a fost o perturbare locală, ci pe toată planeta.
Ce a provocat întreruperea fără precedent a Facebook-ului? Încă este un mister. Într-o postare pe blogul Down detector.com, un serviciu de monitorizare major pentru întreruperile online, a numit-o ca fiind cea mai mare întrerupere globală pe care a înregistrat-o vreodată - cu 10,6 milioane de rapoarte din întreaga lume.
Întreruperea a avut un efect deosebit de puternic asupra persoanelor și companiilor din întreaga lume care se bazează pe Whatsapp pentru a comunica cu prietenii, familia, colegii și clienții.
Facebook a avut nevoie de aproape șase ore pentru a reveni la serviciile online
În mod ironic, întreruperea a fost atât de răspândită încât Facebook a trebuit să recurgă la utilizarea Twitter, platforma sa rivală, pentru a obține actualizări în lume.
Ce a stat la baza acestei căderi istorice? Conducerea Facebook nu au dat niciun indiciu cu privire la ce a cauzat întreruperea. Având în vedere că problemele de hacking devin prea frecvente în mediul actual de amenințare la adresa securității cibernetice, se pune întrebarea dacă întreruperea Facebook ar fi putut fi rezultatul unui hack de succes. Dar acest lucru pare puțin probabil.
Având în vedere modul foarte confidențial în care Facebook își operează rețeaua, nu vom şti exact ce s-a întâmplat. Probabil că nu ni se va spune niciodată
Potrivit unui raport al The Verge care face referire la directorul tehnologic al Facebook și vicepreședinte de infrastructură, se pare că problema era chiar infrastructura internă a Facebook.
Inginerii Facebook au fost trimiși la unul dintre centrele de date ale companiei din California pentru a lucra la această problemă, ceea ce înseamnă că nu au putut să se conecteze de la distanță la centrul de date. Experții au spus că întreruperea ar fi putut proveni doar din interiorul companiei. Probabil că inginerii Facebook au făcut din greșeală modificări la modul în care este configurată rețeaua, creând un set de probleme în cascadă.
Un denunțător vorbește
Întreruperea pe Facebook a avut loc la doar câteva ore după ce programul american 60 Minutes a difuzat un interviu incendiar cu fostul angajat și denunțător al Facebook, Frances Haugen, în vârstă de 37 de ani, absolventă la Harvard.
Haugen susține că aplicația Facebook dăunează adolescentelor și că cercetările proprii indică că reţeau „amplifică ura, dezinformarea și tulburările politice, iar compania ascunde ceea ce știe”.
Pentru a susține acuzațiile, Haugen a împărtășit mai mult de 10.000 de pagini de documentație internă şi spune: Lucrul pe care l-am văzut la Facebook din nou și din nou a fost că au existat conflicte de interese între ceea ce era bun pentru public și ceea ce era bun pentru Facebook, iar Facebook a ales din nou și din nou să optimizeze pentru propriile interese, cum ar fi câștigarea mai multor bani.
Având în vedere momentul interviului și întreruperea globală a Facebook-ului, este firesc să ne întrebăm dacă cele două evenimente au ceva în comun
Cu toate acestea, cu absența oricărei dovezi clare care să susțină această teorie, nu a fost stabilită o legătură cauzală între ambele evenimente. Dar având în vedere gravitatea acuzațiilor lui Haugen și ponderea dovezilor obiective sub forma a mii de documente din interior, este clar că este necesară o investigație suplimentară.
Facebook are aproximativ 2,89 miliarde de utilizatori activi lunar și o capitalizare de piață de 1,21 trilioane de dolari SUA. După orice standard, este o companie mare și puternică, cu o mare influență. Acum este momentul să aruncăm o lumină asupra eticii sale sau a lipsei acesteia, relatează insiderpaper.