Gogonele în saramură. Secretul care le păstrează crocante toată iarna

Gogonele în saramură. Secretul care le păstrează crocante toată iarnaSursa foto: Pixabay

Sezonul conservelor nu s-a încheiat, iar multe gospodine își pregătesc cămara pentru iarnă. Pe lângă gogoșari, castraveți și conopidă, gogonelele murate nu ar trebui să lipsească de pe mese. Aceasta este una dintre cele mai vechi rețete de gogonele murate.

Rețetă de gogonele în saramură

În funcție de preferințe sau regiune, gogonelele pot fi puse la murat în zeamă dulceagă cu oțet, zahăr, boabe de piper și muștar sau în saramură. Prima variantă are un gust asemănător cu cel al conopidei murate sau a gogoșarilor. Dacă optezi pentru saramură, gustul te va trimite cu gândul direct în copilărie.

Astfel, această rețetă veche era folosită odinioară de majoritatea gospodinelor. Ingredientele necesare pentru prepararea celor mai gustoase murături:

  • 2 kilograme de gogonele
  • câteva frunze de țelină
  • 3-4 bucăți de hrean (rădăcină)
  • sare grunjoasă
  • apă

Mod de preparare

Gogonelele se spală bine sub jetul de apă și se îndepărtează eventualele pete sau impurități. Acestea se așează într-un borcan de sticlă sau chiar într-un butoiaș de plastic. Separat, 3,5 litri de apă se pun la fiert. La fiecare litru de apă se adaugă o lingură de sare pentru murături (grunjoasă).

Gogonele

Gogonele. Sursa foto. Pixabay

Se amestecă în mod constant până când sarea s-a dizolvat complet în apă. Aceasta se aduce până la punctul de fierbere și apoi se ia de pe foc. Deasupra se adaugă boabele de piper sau muștar.

Frunzele de țelină și hreanul se distribuie în borcan, iar ulterior se toarnă compoziția lichidă de apă cu sare. Pentru un plus de gust și un aspect aparte, se pot adăuga câteva felii de roșii în borcan.

Rețetă de gogonele murate

Borcanul se acoperă cu capac și se lasă la loc răcoros și ferit de lumină. Dacă preferi gogonelele în oțet, rețeta este la fel de simplă. La două kilograme de legume vei avea nevoie de 500 ml oțet. De asemenea, compoziția lichidă se prepară cu trei linguri de zahăr, 3 litri de apă, boabe de piper și hrean.

Delicioasele acrituri se pot savura alături de friptură, tocăniță sau ciulama.