Cine este POSIBILUL premier al Italiei, Giuseppe Conte

Cine este POSIBILUL premier al Italiei, Giuseppe Conte

Profesor universitar la Firenze şi la Universitatea Luiss, cu multe alte însărcinări, de la Agenţia spaţială până la Arbitru financiar, mai mult avocat civilist decât expert în Administraţie publică, Giuseppe Conte, este omul care ar putea prelua postul deţinut de către Paolo Gentiloni la Palatul Chigi, la conducerea guvernului italian.

Conte s-a născut în urmă cu 54 de ani, căsătorit şi apoi divorţat, are un fiu de 10 ani şi trăieşte la Roma, unde e titularul unui  mare birou de avocatură. S-a licenţiat în jurisprudenţă la universitatea Sapienza din Roma în 1988 cu 110 cum laudae şi şi-a perfecţionat studiile sale juridice în Statele Unite în 1992 la Yale şi Duquesne, la Viena (International Kultur Institut, 1993), în Franţa la Sorbona,  în Regatul Unit (Girton College, Cambridge, 2001) şi din nou în State, la New York University (2008-2009).

Actualmente este profesor de drept privat la Firenze, în timp ce la LUISS (Universitatea liberă internaţională de studii sociale) predă drept privat la Facultatea de Economie din 2006. E component al Comitetului ştiinţific al Fundaţiei italiene a Notariatelor şi al diferitelor asociaţii ştiinţifice italiene şi străine, în domeniul drept privat şi drept comercial, autor a foarte multe studii, cărţi şi articole scrise de-a lungul anilor.

Pentru a avea o idee despre orientarea lui, e suficient să aruncăm o privire pe declaraţiile sale în timpul prezentării echipei de guvernare a M5S: ''În primul rând: e necesară abolirea drastică a legilor inutile care sunt mai mult de 400 câte a indicat Luigi Di Maio. Doi: trebuie întărite normativele anti-corupţie prevăzând acele iniţiative care se mişcă în spaţiul obscur, cel care precede corupţia. Trei: trebuie revăzută aproape în totalitate  proasta reformă a şcolilor italiene.

Ne puteți urmări și pe Google News

Înainte de a se ataşa M5S, Conte a fost un elector al stângii: ''În trecut am votat stânga. Astăzi cred că schemele ideologice ale anilor '90 nu mai sunt adecvate. Cred că e mai important să evaluezi munca unei forţe politice în baza a cum se poziţionează asupra respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale. Şi asupra capacităţii de a elabora programe folositoare cetăţenilor'', notează Huffingtonpost