Evenimentul Zilei > Social > „Girafe” și „Bizoni”, în regia lui Radu Afrim la Teatrul Naţional Radu Stanca din Sibiu
„Girafe” și „Bizoni”, în regia lui Radu Afrim la Teatrul Naţional Radu Stanca din Sibiu

„Girafe” și „Bizoni”, în regia lui Radu Afrim la Teatrul Naţional Radu Stanca din Sibiu

Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu vă invită în acest weekend să pătrundeți în universul spectaculos al celor mai noi producții realizate de Secția Română, în regia lui Radu Afrim: „Girafe”, Fabula urbană #1 şi „Bizoni”, Fabula urbană #2. Sâmbătă, 17 ianuarie și duminică, 18 ianuarie, de la ora 19:00 vor avea loc primele reprezentații din acest an ale pieselor dramaturgului catalan Pau Miró, cărora le dă viață scenografia semnată de Dragoș Buhagiar și coregrafia Andreei Gavriliu.

Piesele „Bizoni” şi „Girafe” au fost scrise în anii 2008-2009 şi fac parte din Trilogia fabulelor urbane, alături de piesa „Lei”. Radu Afrim spune că le-am putea numi Trilogia maşinii de spălat, pentru că au în centru acest obiect aparent banal, dar care a revoluţionat viaţa femeii în secolul trecut.

„Girafe”, Fabula urbană #1 explorează tema cuplului fără copii, complicând intriga prin adaptarea criticii epocii de dictatură a anilor ’50 din Barcelona la realităţile autoritare din România anilor ’68.

„Am adus acţiunea din „Girafe” în România anilor 1968 – 1970, decorul şi estetica jocului sunt mai realiste. În schimb, acţiunea din „Bizoni” se petrece în zilele noastre şi este vorba despre o dramă de familie. Ambele sunt piese sociale, fără a fi enervante social”, declară Radu Afrim.

Radu Afrim nu a încercat două spectacole gemene, ci, dimpotrivă, le-a distanţat prin decor, atmosferă, durată, mijloace şi discurs regizoral. Dacă în Girafe îşi purta auditoriul printr-un tragicomic care evolua în spirală, de la un moment la altul, Bizoni este un spectacol trist. Radu Afrim face apel în spectacol la toate modalităţile prin care se manifestă ca artist vizual şi creator de ”univers sonor”, asistat de coregrafia de invidiat a Andreei Gavriliu.