Când a apărut primul focar de pestă porcină, în localitatea Ieud, județul Maramureș, la începutul acestei săptămâni, cei de la DSV Maramureș au declarat că este un focar de mic dimensiuni și acesta va fi controlat din punct de vedere epidemilogic. Apoi, a apărut al doilea focar, tot în Ieud, iar ieri, un al treilea focar, în localitatea Oncești, situată la câțiva kilometri distanță. Acum nimeni nu mai știe ce să zică și cum să calmeze populația.

Între timp, oamenii din Ieud, de frica faptului că porcii lor vor fi sacrificați de autorități, au început să își taie doacii, transformând satul într-un veritabil loc unde Ignatul a venit în octombrie și nu în decembrie.

Ginerele șefului de post acuzat că a adus virusul

Presa locală din Maramureș susține că porcii bolnavi de pestă porcină ar fi fost aduși de un samsar de animale, care se numește Petru G. din Oncești, care ar fi ginerele unui șef de Post de Poliție din zonă, motiv pentru care transporturile făcute de acesta ar fi fost protejate de oamenii legii.

În afară de cele două localități unde pesta porcină africană a fost confirmată, samsarul de animale mai este acuzat că a vândut porci și în localitățile Rozavlea și Dragomirești, unde patru porci sunt deja sub obervația medicilor veterinari, deoarece animalele au simtome similare cu cele ale gripei porcine, urmând ca diagnosticul sumbru să fie sau nu confirmat.