Gil Dobrica a murit cu zambetul pe buze

Gil Dobrica a murit cu zambetul pe buze

Maestrul a decedat ieri, dupa doua saptamani in care a fost imobilizat la pat.

Maestrul Gil Dobrica s-a stins din viata marti, la ora 12.50, la Craiova, si urmeaza sa fie inmormantat joi, la Cimitirul Ungureni din oras. Gil Dobrica, care implinise 61 de ani,  suferea de guta cronica, ciroza si pneumonie dubla, iar starea lui de sanatate s-a deteriorat rapid in ultima vreme. De doua saptamani abia daca se mai ridica din pat. Guta l-a imobilizat, iar ciroza i-a grabit sfarsitul.

Maestrul si-a petrecut ultimele trei luni in Craiova, in casa surorii lui. Marin Patru, cumnatul interpretului, ne-a marturisit ca, in noaptea in care a murit, Gil Dobrica s-a simtit mai bine si chiar a vorbit cu rudele sale: „Ne-a spus sa nu fim tristi, ne-a rugat sa-i punem un CD cu Ray Charles si ne-a transmis ultimele sale dorinte”.

Cantaretul a cerut in mod expres ca slujba de pomenire sa aiba loc la Catedrala „Madona Dudu”, iar inmormantarea - la Cimitirul Ungureni, unde se afla cavoul familiei.   

Ne puteți urmări și pe Google News

I se spunea „Avaramu”

De Gil Dobrica isi amintesc cu drag prietenii din satele si orasele din jurul Craiovei. Si primarul din comuna doljeana Calarasi-Dabuleni, locul in care cantaretul si-a inceput cariera, la numai 5 ani, pe scena caminului cultural, ii mai asculta piesele. „A avut talent de mic. Nu era petrecere la care sa fi lipsit, il placeau oamenii de-atunci.

Oricum, consacrarea lui ca artist s-a facut la Bucuresti”, spune primarul Vergica Sovaila, care-si aminteste ca Gil Dobrica mergea seara de seara la baluri si canta melodii din filmele indiene.

Venit in Craiova, a inceput sa cante la clubul „1 Mai”, care apartinea fostei Intreprinderi 7 Noiembrie, unde artistul lucra ca strungar. Un fost coleg de trupa, Nicusor Chirita, care a fondat si fun-clubul Gil Dobrica, povesteste ca, in anii ‘73, artistul era nelipsit la toate terasele din oras: „Cantam impreuna la „Gardul Verde”, la „1 Mai”, pe vremea cand inca era in oras. In acea vreme a plecat la Bucuresti si nu s-a mai intors sa cante acasa decat in turnee”.

„Hai acasa!”

Ray Charles al Romaniei   Gil Dobrica s-a nascut pe 14 februarie, in comuna Dabuleni (judetul Dolj), intr-o familie numeroasa, cu noua copii. Mezinul rasfatat de toata lumea a avut o copilarie dumnezeiasca, cu oi si capre la pascut, scaldat in Dunare si pescuit, exact ca-n povestile lui Creanga, dupa cum marturisea intr-un interviu.

 

La doar 14 ani, adolescentul pleaca la Craiova, unde urmeaza scoala de meserii, la specializarea strungar. In aceasta perioada il descopera pe Ray Charles, idolul sau, pe care l-a si intalnit, de altfel, in 1996, la Cerbul de Aur. Acea zi avea sa ramana pentru Gil Dobrica cea mai frumoasa din viata lui, dupa cum a marturisit artistul.

Rasfatatul barurilor de lux

Muzica ascultata pe un radio vechi i-a deschis noi orizonturi adolescentului Gil, care isi face debutul in 1963, la Casa de Cultura a Sindicatelor din Craiova.

Intr-o perioada in care in Romania gusturile muzicale erau foarte conservatoare, cantaretul a abordat un repertoriu diferit, cu piese soul, rythm&blues sau rock, canta pe gratis, pentru studenti, la clubul Uzinei 7 Noiembrie. Tanarul artist mergea la serviciu ziua (a fost strungar pana in 1970), canta la club noaptea si urma  cursurile de liceu la seral.

Un pas important, dupa ce a fost admis la Conservator, a fost atunci cand a fost angajat la barul Atlantic, de la Athenee Palace. Ulterior, Gil Dobrica avea sa devina o emblema a celor mai in voga cluburi de noapte din Bucuresti si de pe litoral.

Daca in barurile de noapte era aplaudat de un public exclusivist (straini, ambasadori, politicieni), spectatorii obisnuiti luau cu asalt Sala Palatului sau stadioanele unde canta artistul care, intre timp incepuse o colaborare cu Cenaclul Flacara.

Totusi, viata de artist, turneele, noptile petrecute in cluburi si-au pus amprenta asupra lui, care incepuse sa bea si sa fumeze foarte mult. De altfel, la mult timp dupa ce a renuntat la aceste vicii, Gil Dobrica a marturisit ca nu s-a ales cu aproape nimic de pe urma meseriei sale... doar o garsoniera, pe care a cumparat-o dupa multi ani.

De altfel, dupa Revolutie, cantaretul, lovit de o boala necrutatoare, guta, si-a petrecut ultimii ani de viata in saracie. Nu avea pensie, nu avea copii sau sotie, iar putinele rude ramase in viata nu-l puteau sustine financiar.

In 1996 insa, Gil Dobrica a trait cea mai fericita zi din viata sa, cand si-a intalnit idolul -  Ray Charles. Cantaretul a mai sustinut sporadic concerte, atunci cand boala ii permitea. In urma cu doi ani, artistul a lansat un album „best of” si a sustinut un recital in club Fire si, tot in urma cu doi ani, la un restaurant de pe litoral, Gil Dobrica l-a ridicat in picioare chiar si pe presedintele Basescu. (Raluca Moisa)

Doliu In lumea artistilor

 

„Un om foarte cald”

> Florian Pittis: „L-am cunoscut pe Gil pe vremea in care aveam spectacole la Teatrul Bulandra, cu Ion Caramitru si trupa Sfinx. Pe el l-a adus Dan Andrei Aldea acolo si a ramas impreuna cu noi. Invata la seral si uneori, cand aveam spectacole mai multe, ramanea si dormea in teatru. Si cum in perioada aia mi se mai intampla sa dorm si eu acolo, am ajuns sa il cunosc mai bine. Era un om deosebit, un coleg extraordinar, un om foarte cald si un bun prieten.

Tin minte ca avea un magnetofon Tesla, la care asculta la nesfarsit muzica lui Ray Charles si Otis Redding. Era permanent dornic sa se perfectioneze, insa marea lui nesansa a fost ca nu a existat, in acea perioada, un compozitor si pentru el.

Asa ca s-a descurcat singur si a tradus versurile unor cantece straine in romana. Muncea foarte mult si stiu ca toti banii pe care ii primea ii trimitea familiei, in timp ce el locuia intr-o garsoniera.

Era si o legenda, intr-o perioada, nu stiu cat este de adevarata... Nicu Ceausescu l-a invitat la mare, pentru un spectacol, iar Gil a conditionat recitalul de cazarea unchiului sau. Nu s-a suit pe scena pana ce unchiul sau nu a fost cazat”.

> Niky Constantinescu - Electrecord: „Gil Dobrica urma sa lucreze la un proiect in memoria lui Ray Charles, pe care l-a iubit enorm. E vorba de un spectacol cu piese ale artistului american, traduse in limba romana chiar de Gil. Insa s-a dus un pic sa se odihneasca, inainte de asta, la Craiova...

El a scos doua albume la Electrecord, ultimul un „best of” cu piese celebre pe care le-a cantat pana in 1990. Ulterior a lucrat impreuna cu trupa Heaven piesa „Hit the Road, Jack” a lui Ray Charles, melodie care a aparut pe albumul Heaven si care a fost de fapt ultima sa inregistrare”.  (Florin Ghioca)