Gigi Becali, cu ochii pe activele Tractorul

Gigi Becali, cu ochii pe activele Tractorul

Investitorii pun primii conditii: garantii guvernamentale.

Gigi Becali, fratii Paunescu, Atlassib si Mahindra&Mahindra sunt interesati sa cumpere activele de la Tractorul Brasov, dupa ce societatea va fi lichidata voluntar, a declarat Teodor Atanasiu, presedintele AVAS.

Potrivit lui Atanasiu, compania indiana Mahindra& Mahindra este in continuare interesata de preluarea Uzinei Tractorul, alaturi de alte firme din Olanda sau Italia. Niciunul dintre investitorii romani pomeniti de seful AVAS nu a putut fi contactat ieri, dar mai multe surse confirma interesul acestora pentru activele UTB.

"Speram ca prin aceasta vanzare de grup de active si utilaje sa continue productia de tractoare de la Brasov sub emblema UTB. Vrem ca pietele care mai exista sa fie dezvoltate in continuare, si tractorul romanesc sa apara atat in agricultura autohtona, cat si pe piete externe", a spus Atanasiu. Dupa lichidarea voluntara, fluxul tehnologic de productie si brandul unitatii vor fi vandute.

Afacere de partid

Liderul sindicatului din Uzina Tractorul, Gheorghe Apostu, sustine ca s-a intalnit saptamana trecuta cu presedintele PNG Brasov, Adrian Muresan, pentru a negocia cumpararea uzinei de catre "latifundiarul din Pipera".

"Am stat de vorba la o cafea cu domnul Apostu, a lansat ideea cumpararii liniei de montaj, pe opt milioane de euro. Teoretic ar fi trebuit sa bagam banii, eu si cu Gigi Becali, sa cumparam si apoi sa mai bagam vreo 15 milioane de euro...

Cica ar merge, ar fi o afacere profitabila. Am discutat cu presedintele partidului (Gigi Becali - n.r.) si am stabilit sa ne intalnim saptamana aceasta pentru mai multe amanunte", spune liderul PNG Brasov, Adrian Muresan.

"Banii nu sunt o problema, pe mine ma intereseaza ca guvernul sa dea garantii ca merge fabrica. Discut si eu cu cei care se pricep, dar nu platesc datoriile, sa faca o esalonare ceva", a declarat si Gigi Becali.

Apostu a recunoscut ca a cerut ajutorul lui Gigi. "Pai eu incerc in toate partile, sa am cat mai multe optiuni. Pe mine ma intereseaza soarta celor 2.000 de muncitori si a familiilor lor.

Proteste

Peste 3.500 de sindicalisti participa azi la miting

Firma Tractorul va disparea dupa aceasta procedura de lichidare, iar angajatii ar putea fi disponibilizati cu plati compensatorii. Teodor Atanasiu a precizat ca, mai mult ca sigur, cei multi dintre angajatii uzinei brasovene vor fi reangajati de noii investitori care vor continua activitatea dupa cumparare.

Vinerea trecuta, AGA uzinei a decis ca primul val de disponibilizari de personal sa cuprinda 1.800 de persoane, iar cel de-al doilea 123 de persoane.

Primul val de disponibilizari se va realiza cel mai devreme pe 1 martie, in functie de decizia guvernului, sau pana in 14 aprilie cel mai tarziu.

Restul de 123 de persoane vor pleca in termen de sase luni de la data publicarii in Monitorul Oficial, din 14 februarie, a exceptarii de la legea insolventei pentru o perioada de sase luni.

AGA a stabilit si administratorul unic al societatii, in persoana lui Laurentiu Antone, vicepresedintele filialei PNL Brasov. Actionarii Tractorul Brasov sunt AVAS (80,18%), SIF Transilvania (17,15%), restul de 2,67% din actiuni fiind detinute de alti actionari.

Sindicalistii de la Tractorul, Rulmentul si Nitramonia Fagaras au pichetat, timp de cinci zile consecutiv, Prefectura Brasov in semn de protest fata de situatia in care au ajuns cele trei societati, urmand ca astazi sa fie organizat un mars de protest in Brasov, la care sunt asteptate peste 3.500 de persoane.

Ne puteți urmări și pe Google News