OMV Petrom a rămas cea mai mare companie românească în 2011, cu afaceri de peste 16 miliarde de lei şi un profit dublu faţă de 2010, potrivit datelor financiare publicate ieri de Ministerul Finanţelor.
Topul primelor 10 companii după cifra de afaceri este dominat, de altfel, de domeniul petrolier. Alte sectoare reprezentate printre cele mai mari companii din economie sunt auto, producţia de ţigări, vânzarea bunurilor de larg consum, siderurgie şi producţia de gaze. Eliminând "dublurile" Petrom şi Lukoil, în top 10 s-ar mai plasa şi Nokia România şi GDF Suez Energy.
Clasamentul nu ia în calcul Rompetrol Downstream, Kaufland şi Selgros Cash & Carry, care nu au datele financiare pe site-ul ministerului. Creşteri importante ale cifrei de afaceri au înregistrat Rompetrol Rafinare, 43,32%, Petrotel Lukoil, 32,51% şi British American Tobacco. La polul opus, au avut contracţii ale afacerilor Nokia România, care a închis fabrica de la Jucu, Hidroelectrica şi Metro Cash&Carry.
La capitolul profit net, clasamentul este condus tot de Petrom. Profituri mari s-au înregistrat în domeniul gazelor naturale, în cel al telecomunicaţiilor şi în unele sectoare industriale cu valoare adăugată mare.

Cea mai mare productivitate
Faţă de 2010, iese în evidenţă scăderea drastică a profiturilor producătorilor de ciment. Surprinzător, cele mai mari marje de profit din rândul giganţilor economiei apar la două firme de stat, Romgaz şi Transgaz. Cele două companii din Mediaş au înregistrat anul trecut marje nete (raportul între profit şi cifra de afaceri) de 24,5%, respectiv 28,26%. Petrom s-a situat pe locul al patrulea cu 22,25%, în spatele Lafarge Ciment (23,56%).
Cea mai mare productivitate dintre companiile cu cifre de afaceri foarte mari a avut-o British American Tobacco, 20 de milioane de lei pe fiecare din cei 299 de angajaţi. Următoarele au fost Porsche România, cu 11,99 milioane, şi Petrotel Lukoil, cu 11,92 milioane de lei pe angajat.