LA ASTA NU TE-AI FI A?TEPTAT. Ce beneficii au mur?turile ?i caltabo?ul asupra s?n?t??ii
- Andreea Ciulac
- 19 decembrie 2012, 22:28
Produse tradi?ionale, cum sunt caltabo?ul, toba ?i gogo?arii mura?i, v? pot feri de r?celi. Con?in vitamine ce stimuleaz? imunitatea
În sezonul rece, ne confrun?m cu deficit de vitamina D, care se sintetizeaz? când ne expunem la soare, dar ?i de vitamina C, din cauz? c? mânc?m mai pu?ine fructe ?i legume. Aceste vitamine au îns? un rol esen?ial pentru imunitate, iar caren?ele ne expun infec?iilor. V? prezent?m un ghid al alimentelor indicate în acest? perioad?. Înfofolirea v? priveaz? de vitamina D 1. VITAMINA D sau „vitamina soarelui” nu este bun? doar pentru fixarea calciului în oase, ci ?i în combaterea infec?iilor respiratorii. O dovede?te un experiment recent condus de profesorul Carlos Camargo de la ?coala de Medicin? Harvard, care a testat efectele vitaminei D pe circa 250 de copii. Dup? o cur? de câteva s?pt?mâni, micu?ii ?i-au redus cu 50% riscurile de îmboln?vire.
- Cea mai bun? carne slab?: STRU?UL ?i curcanul
Medicii spun îns? c? iarna, mai mult ca în oricare alt anotimp, nu asimil?m o cantitate suficient? de vitamina D. „Vitamina D se fabric? în piele sub ac?iunea soarelui, a?a c? este foarte indicat s? v? expune?i cel pu?in fa?a ?i mâinile razelor în zilele de iarn? mai însorite. Dac? facem asta de 2-3 ori pe s?pt?mân?, e perfect. Surse alimentare sunt lactatele, untul, chiar ?i margarina, pe?tele, dar ?i produsele tradi?ionale cu viscerecaltabo?, leber, tob?. Contrar opiniei populare, nu prea se g?se?te vitamina D în carne”, spune nutri?ionistul Corina Zugravu. Copiii primesc obligatoriu suplimente cu vitamina D, în lunile cu „r”, pân? la vârsta de 6 ani, pentru combaterea rahitismului.
- UE ne spune c? ENERGIZANTELE sunt mai s?n?toase ca BROCCOLI ?i MIEREA
2. VITAMINA C este cea mai bun? arm? împotriva r?celilor, întrucât favorizeaz? produc?ia de imunoglobuline, substan?e implicate în producerea anticorpilor. ?i cu aportul de vitamina C avem o problem? în sezonul rece, întrucât uit?m s? consum?m fructe ?i legume. „Cea mai bun? surs? e kiwi, urmat de citrice, legume verzi - broccoli, spanac, mur?turi - gogo?ari ?i varz? murat?. Vitamina C se p?streaz? în mediu acid”, adaug? nutri?ionistul. Surse de antioxidan?i sunt ?i fructele uscate, m?ce?ele, coac?zele ?i echinaceea. Dac? lua?i suplimente cu vitamina C, ave?i grij? s? nu dep??i?i doza recomandat? de 40 de miligrame pe zi pentru adul?i ?i 25 de miligrame pentru copii. Pe?tele con?ine ibuprofen natural 3. ACIZII GRA?I OMEGA-3 sunt cunoscu?i pentru efectul antiinflamator. „Men?in tonusul mucoaselor ?i al pielii. Se g?sesc mai ales în pe?te gras, cum este somonul”, subliniaz? expertul în alimenta?ie.
- TOPUL ALIMENTELOR bune pentru vreme rea. Fortific? imunitatea, „scurteaz?” r?celile ?i protejeaz? pielea
4. Despre ZINC s-a spus c? ar scurta cu patru zile durata unei r?celi, îns? medicii români spun c? este mai degrab? o g?selni?? a produc?torilor de suplimente. „Zincul se g?se?te din bel?ug în cereale, în carne, alimente pe care le consum?m des, a?a c? riscul s? avem deficit e foarte mic”, d? asigur?ri Corina Zugravu. 40 de miligrame este doza zilnic? recomandat? de vitamina D pentru adul?i, iar 25 de miligrame - pentru copii. Ave?i grij? s? nu le dep??i?i „Mai multe studii au dovedit c? vitamina D combate r?ceala. Se g?se?te în caltabo?, leber ?i lactate.” CORINA ZIGRAVU, nutri?ionist Fic??eii ?i spanacul înt?resc imunitatea Fierul este un alt nutrient de care organismul are nevoie atunci când temperaturile scad, pentru a-?i men?ine energia ?i vitalitatea. În caz contrar, exist? riscul anemiei, o afec?iune care d? st?ri de ame?eal?, scade puterea de concentrare ?i rezisten?a la efort fizic.
- Ai r?cit ?i î?i curge nasul? CINCI alimente pe care NU AI VOIE s? le m?nânci
„De?i fierul nu este direct implicat în protec?ia împotriva r?celilor, caren?ele pot sc?dea rezisten?a la infec?ii de tot felul”, aten?ioneaz? medicul Corina Zgravu. Surse naturale de fier sunt carnea ro?ie (de vit?, porc, organe), fasolea, ou?le, legumele verzi (spanacul) sau fructele uscate. Vitamina C favorizeaz? absorb?ia fierului în organism. ?i ce este prea mult stric?: dac? dep??i?i doza de 15 miligrame pot avea îns? probleme grave cu ficatul.