Ghidul de bune practici scoate câteva taxe din supermarketuri
- Adam Popescu
- 21 mai 2008, 03:00
Ghidul de bune practici dintre retaileri şi producători, a cărui primă variantă a fost discutată ieri, scoate obligativitatea plăţii taxelor de deschidere de magazin, de renovare şi de plasare pe raft, potrivit lui Sorin Minea, preşedintele Federaţiei Române din Industria Alimentară.
„Reprezentanţii supermarketurilor spun să trecem aceste taxe în contract, şi atunci nu mai sunt impuse, pentru că dacă nu vrei, nu semnezi“, a adăugat Minea. O nouă discuţie între producători şi retaileri va avea loc pe 3 iunie, când reprezentanţii marilor lanţuri de supermarketuri îşi vor prezenta punctul de vedere asupra acestei prime variante a ghidului. Printre prevederile formulei de ghid dezbătute ieri se numără şi interdicţia ca retailerul să scoată de la vânzare un produs fără o notificare prealabilă, în care să fie justificată această măsură.
De asemenea, delistarea unui furnizor care vinde peste 30% din cifra de afaceri printr-un retailer trebuie realizată etapizat, potrivit variantei iniţiale a ghidului. Semnat până pe 30 iunie Varianta finală a ghidului de bune practici aprobată de Consiliul Concurenţei va fi semnată atât de producători, cât şi de retaileri până pe 30 iunie, potrivit lui Ovidiu Gheorghe, directorul general al Patronatului Naţional al Viei şi Vinului (PNVV). O altă propunere venită din partea producătorilor vizează reglementarea juridică a definiţiei preţului de achiziţie, precum şi posibilitatea producătorilor de a vinde mai ieftin către alte unităţi comerciale.
Definirea preţului de achiziţie, care va cuprinde costurile de producţie şi marja de profit a firmei producătoare, va face ca taxele să devină responsabilitatea retailerilor, care se vor vedea astfel obligaţi să scadă costurile şi implicit taxele pentru a afişa un preţ cât mai competitiv.
Principalele acuzaţii aduse marilor lanţuri de retail de către producători sunt impunerea unor taxe ascunse, care duc la creşterea artificală a preţurilor, negocierea unor clauze dezavantajoase pentru furnizori şi extinderea agresivă, inclusiv în centrele oraşelor.