Gherasimov: Avem o foarte rară fereastră de oportunitate

Gherasimov: Avem o foarte rară fereastră de oportunitateCristina Gherasimov / sursa: Facebook

Republica Moldova are o ferestră de oportunitate extrem de rară pentru a adera la Uniunea Europeană, crede viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov.

Gherasimov: Este în interesul nostru să vrem să practicăm valorile europene

Ministra a explicat, la un podcast ZdG, regulile, procesele și condițiile de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, precum și pașii care trebuie făcuți pentru accesarea de fonduri europene în perioada de pre-aderare.

Cristina Gherasimov a vorbit și despre necesitatea implementării unor reforme mai puțin agreate de unele partide.

„Nu poate UE să ne spună ce să facem și ce să nu facem. Este în interesul nostru să vrem să ne schimbăm, să practicăm valorile europene, nu doar să le scriem pe hârtie”, a subliniat Gherasimov.

Republica Moldova a avut multe oportunități ratate

Întrebată ce se întâmplă dacă la referendumul din 20 octombrie nu va exista o majoritate pentru aderarea la UE, politiciana a răspuns că „este clar că dacă nu ar fi fost voință politică la Chișinău astăzi, contextul geopolitic nu ar fi contat atât de mult”.

„Dacă nu ar fi fost voința politică de a ancora Republica Moldova în UE, ar fi fost o altă oportunitate ratată. Nu ar fi fost prima oportunitate ratată”, a dăugat vicepremiera pentru integrare.

Reamintim că, până acum, pentru procesul de aderare au avut loc două întâlniri: una la Bruxelles, screeningul explicativ, în care au fost făcut cunoscut cadrul normativ al Uniunii Europene, și screeningul bilatereal, unde, pentru prima dată, oficialii de la Bruxelles au venit într-o țară care aderă la Uniunea Europeană, pentru a vedea la fața locului sistemul de legi și felul în care sunt aplicate.

Gherasimov despre accesarea de fonduri europene

Republica Moldova are posibilitatea de a accesa fonduri europene pre-aderare, dar nu o poate face decât rar datorită faptului că nu pot accesa platforma sau nu li se permite accesarea platformei de către partidele pro-ruse.

„Cel mai mare risc pe care îl văd eu este să nu înțelegem valoarea acestei ferestre de oportunitate care ne este oferită astăzi. Ele vin foarte rar. Din 2004-2007, când a fost ultimul mare val de extindere a Uniunii Europene, interesul Uniunii Europene pentru extindere a devenit unul foarte pasiv...Această nouă etapă politică prin alegerile europarlamentare și crearea unei noi Comisii Europene ne sunt în favoarea noastră”.

„Extinderea va continua să fie o prioritate până la următoarele alegeri pentru Parlamentul European. Dacă noi nu vom putea valorifica această perioadă din cauza fie a anumitor schimbări politice la Chișinău, fie că nu vom fi la fel de interesați în parcursul nostru european, fie că nu vom reuși să trecem prin acele transformări majore pe care ne le planificăm, toate aceste riscuri se pot materializa în pierderea acestei ferestre de oportunitate”, a punctat Cristina Ghersaimov.