Gestul banal care ne poate ajuta să trăim mai mult. Îl putem face în fiecare minut

Gestul banal care ne poate ajuta să trăim mai mult. Îl putem face în fiecare minut Sursa: Arhiva EVZ

Creșterea speranței de viață este o preocupare permanentă a cercetătorilor din întreaga lume. În ultimele decenii, numeroase studii s-au axat pe descoperirea rețetei care să ne ajute să trăim cât mai mult.

Până la descoperirea elixirului tinereții, medicii recomandă un stil de viață echilibrat, care să includă  o alimentație sănătoasă și multă mișcare.  Medicul Dawn Skelton, profesor la Glasgow Caledonian University, vorbește despre importanța echilibrului, care ar avea un rol foate important în prelungirea vieții. Ea spune că, stând pur și simplu într-un picior, am putea adăuga ani vieții.

„Oamenii care au un echilibru mai slab, nu trăiesc atât de mult timp, precum cei care îl au. Creierul joacă un rol vital în echilibru. Pentru a avea un echilibru bun, creierul nostru trebuie să fie capabil să integreze o mulțime de informații din tot corpul.

Creierul - cel mai complex organ din corpul uman - este atent la ceea ce vedem, la ceea ce simțim și la echilibrul urechii noastre interne. Dacă există o problemă cu oricare dintre simțurile noastre, aceasta aceasta se va reflecta în echilibrul nostru.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dacă creierul nostru nu funcționează bine pentru a avea un echilibru bun, atunci sistemul hormonal și sistemul cardiovascular nu vor funcționa bine. Echilibrul nepotrivit este un „marker al declinului pentru alte lucruri”.

”Exercițiile de echilibrare sunt mai bune decât să stai în picioare și să te plimbi”

Medicul a mai spus că îmbunătățirea echilibrului poate duce la o sănătate mai bună:

„Știm că o mulțime de activități care îmbunătățesc echilibrul implică sarcini duale, astfel încât fac creierul să funcționeze puțin mai greu. Există unele studii care arată că îmbunătățirea echilibrului dvs. poate ajuta la cunoaștere și poate preveni demența.

De asemenea, dovezi că exercițiile de echilibrare sunt mai bune decât să stai în picioare și să te plimbi”.

Atrăgând atenția asupra inactivității prelungite, un exemplu de comportament sedentar, prof. Skelton sugerează exerciții de echilibrare la fiecare oră de ședere.

„Poate faceți un stand de 30 de secunde pe un piciorv sau faceți un stand în tandem. Un stand în tandem este atunci când așezați vârful călcâiului pe vârful celuilalt picior, de parcă ați merge pe lungul unei funii.

Asta îți provoacă într-adevăr echilibrul, deoarece îți reduce într-adevăr baza de sprijin. Mersul înapoi este, de asemenea, o provocare de echilibru foarte bună, dar trebuie să fiți foarte atenți”, a adăugat medicul.

Gestul banal care ne poate ajuta să trăim mai mult

Pentru a spera la o viață mai lungă, specialistul recomandă să facem exerciții de echilibru în fiecare zi.

„Așadar, în timp ce aștepți să fiarbă apa din ceainic, stai pe un picior. În cele din urmă, cu practica, vă puteți îmbunătăți echilibrul. Creierul tău va integra mai bine aceste informații”, a mai explicat medicul, care a recomandat ca aceste exerciții să fie făcute în apropierea unui suport fix.

"În mod ideal, o chiuvetă solidă bună, o suprafață solidă din bucătărie, nu un scaun, genul acesta de lucruri. Adică să fie niște lucruri care nu se mișcă. Puteți începe chiar din acest moment”.