„În Germania știm că trebuie să cheltuim mai mult pentru apărare. Am obținut creșteri considerabile în ultimii ani și vom continua pe această cale pentru a ne consolida capacitățile militare”, a mai spus Merkel, înainte de a estima  că Europa trebuie acum să „suporte o povară mai mare decât în ​​timpul Războiului Rece”.

Dar, Angela Merkel a mai spus:  „Am crescut cu certitudinea că Statele Unite doresc să fie o putere mondială. Dacă doresc acum să renunțe la acest rol din acest angajament, va trebui să ne gândim foarte serios la acest lucru”.

În condițiile în care Germania asigură președinția rotativă a Uniunii Europene (UE), această reflecție evocată de Angela Merkel trebuie să conducă la dezvoltarea unei „busole strategice” pentru europeni, pentru a anticipa o posibilă dezangajare militară americană.

Declarația îi aparține ministrului german al Apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, rostită în fața Comisiei de securitate și apărare a Parlamentului European, săptămâna trecută.

Astfel, potrivit lui Annegret Kramp-Karrenbauer, rezultatul următoarelor alegeri prezidențiale americane nu va inversa tendința actuală, chiar dacă Joe Biden, rivalul democrat al lui Donald Trump, va câștiga Casa Albă.

Doar tonul și metoda se vor schimba. „Reorientarea politicii externe a Statelor Unite către China va (…) rămâne un factor cheie la Washington, poate în detrimentul Europei”, a spus ea.

PAGINA ANTERIOARA CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE