Germania a deschis calea către imprimarea 3D a organelor umane
- Radu Plugaru
- 25 aprilie 2019, 10:41
Cercetătorii din Germania au realizat organe umane transparente folosind o nouă tehnologie care ar putea deschide calea către imprimarea tridimensională a diverselor părți ale corpului, precum rinichii pentru transplanturi.
Oamenii de știință conduși de Ali Erturk de la Universitatea Ludwig Maximilians din München au realizat o procedură specială, cu ajutorul unui solvent, pentru a face organe transparente precum creierul sau rinichii. Organul este apoi scanat de lasere într-un microscop, ceea ce le permite cercetătorilor să surprindă extrem de precis întreaga structură, inclusiv vasele de sânge și fiecare celulă în locația sa specifică.
Folosind acest ”tipar”, cercetătorii pot apoi imprima structura organului. După aceea, se încarcă imprimanta 3D cu celule stem care acționează ca o "cerneală". Acestea fiind injectate în poziția corectă, organul devine pe deplin funcțional. Deși imprimarea 3D este deja utilizată pe scară largă pentru a produce piese de schimb pentru o serie de industrii, domnul Erturk a declarat că noua procedură reprezintă un pas înainte pentru imprimarea 3D în domeniul medical. Până acum, organele imprimate 3D nu aveau structuri celulare detaliate, deoarece acestea se bazau pe imagini de la tomografii computerizate sau aparate de RMN, a declarat acesta.
"Putem vedea exact unde este localizată fiecare celulă în organele umane transparente. După aceea, putem reproduce exact aceleași celule, folosind tehnologia bioprinting 3D pentru a crea un organ funcțional real", afirmă omul de știință. "Prin urmare, cred că suntem mult mai aproape de crearea unui organ uman real, pentru prima dată în istoria medicinei".
Echipa domnului Erturk dorește să înceapă prin crearea unui pancreas bioimprimat în următorii 2-3 ani și să creeze un rinichi în 5-6 ani. Cercetătorii vor testa mai întâi procedura pe animale, pentru a vedea daca acestea pot supraviețui cu organele bioimprimate. Există așteptarea de a se începe studiile clinice în termen de 5-10 ani, a mai spus omul de știință.