Georgienii nu vor turişti ruşi la Batumi. Poliţia a reţinut câţiva protestatari

Georgienii nu vor turişti ruşi la Batumi. Poliţia a reţinut câţiva protestatari

Un nou miting are loc în Georgia împotriva intrării unei nave turistice cu ruși în portul Batumi. Este pentru a doua oară când georgienii se opun ancorprii unei nave cu turişti ruşi.

Cel puţin 10 protestatari reţinuţi

Demonstrația a început în jurul miezului nopții în apropierea portului orașului Batumi, unde urma să sosească un vas de croazieră din Rusia. Protestatarii au scandat „Navă rusă, du-te la la dracu” și „Abhazia este Georgia”, și au adus și fotografii care înfățișează Abhazia și evenimentele războiului în urma căruia regiunea s-a declarat republică.

De data aceasta, poliția a încercat să intervină în acțiunea de protest și i-a reținut pe câțiva dintre participanții, potrivit cotidianului local Batumelebi. Poliţia ar fi reţinut cel puţin zece protestatari.

Potrivit presei locale, poliția nu i-a lăsat pe activiști să treacă „din motive de securitate”. Aceasta a provocat altercaţii între protestatari şi forţele de ordine. Protestatarii au încercat să spargă cordoanele poliției pentru a pătrunde direct pe teritoriul portului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit ediției georgiane a Radio Liberty, în dimineaţa de luni nava cu turişti ruşi au făcut escală în portul Batumi. Printre pasageri se numără vedetele RU.TV care susțin războiul din Ucraina și pe președintele rus Vladimir Putin.

În port, polițiștii au instalat garduri metalice și au sporit măsurile de securitate. Acum mitingul de protest continuă.

Ce a provocat nemulţumirea georgienilor

Amintim că în seara de 27 iulie nava de croazieră Astoria Grande, care transporta turiști ruși, a părăsit orașul georgian Batumi, din zona separatistă Abhazia cu două zile înainte de termen, sub presiunea protestatarilor locali. Președintele Georgiei, Salome Zurabişvili, i-a susţinut pe protestatari.

Indignarea locuitorilor din Batumi a fost cauzată de sosirea navei din Rusia și de comentariile turiștilor ruși. În interviurile oferite pentru presa locală cu presa locală, turişii ruşi au declarat că Rusia nu a ocupat Georgia, „încă suntem în Uniunea Sovietică”, iar unul dintre turiști a declarat deschis că a vizitat Abhazia, ceea ce reprezintă o încălcare a legii georgiane.

Moscova a recunoscut independența atât a Osetiei de Sud, cât și a Abhaziei, după războiul cu Georgia din 2008. Federația Rusă are staționați mii de militari în ambele regiuni și acordă sprijin financiar substanțial celor două guverne separatiste.

Situată în colţul nord-vestic al Georgiei, între Marea Neagră şi munţii Caucaz, regiunea separatistă Abhazia a fost locul preferat pentru vacanţe a elitelor sovietice.