Georgia isi joaca biletul pentru NATO

Georgia isi joaca biletul pentru NATO

Confruntarea intereselor rusesti si occidentale a dus fragila democratie caucaziana in pragul colapsului.

Presedintele georgian, Mihail Saakasvili, a decis sa-si puna mandatul in joc inainte de termen. El a anuntat, ieri, ca alegerile prezidentiale, programate initial pentru toamna anului viitor, vor avea loc mult mai devreme, pe 5 ianuarie. Anuntul a venit dupa furtuna de critici occidentale declansate de decretarea starii de urgenta, la capatul unei saptamani marcate de conflictul deschis dintre puterea de la Tbilisi si opozitie.

Starea de urgenta a transformat ieri-dimineata capitala Georgiei intr-un oras fantomatic. Scolile si universitatile din intreaga tara au ramas inchise si isi vor relua activitatea abia la inceputul saptamanii viitoare, informeaza Reuters. 

Prima dintre cele cincisprezece zile in care va fi in vigoare starea de urgenta s-a caracterizat si printr-o veritabila paralizie a mass-media private, doar posturile publice  avand permisiunea de a mai difuza stiri.  Paralizata era si opozitia de la Tbilisi. „Nu stim unde sunt jumatate dintre liderii opozitiei”, a declarat fostul ministru de externe, Salome Zurabisvili, acum un adversar al presedintelui Mihail Saakasvili. 

Avertisment de la NATO

Autoritatile georgiene au fost criticate dur de secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer. Decretarea starii de urgenta si inchiderea mijloacelor de comunicare in masa private nu sunt conforme cu valorile euro-atlantice, a tinut sa sublinieze Scheffer. Georgia spera sa adere la NATO in viitorul apropiat, ceea ce adauga un plus de greutate avertismentelor transmise ieri de secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice.

„Suntem preocupati in legatura cu informatiile provenite din Georgia. Facem apel la manifestatii pasnice”, a spus si purtatorul de cuvant al Casei Albe, Gordon Johndroe. Alte organisme care s-au declarat ingrijorate de ceea ce se intampla in Georgia au fost Uniunea Europeana, Consiliul Europei si Human Rights Watch.

Conflict cu Moscova

Ministerul de externe de la Moscova a anuntat ieri expulzarea a trei diplomati georgieni. Rusia a replicat astfel la decizia de miercuri a autoritatilor georgiene, care au hotarat sa expulzeze trei diplomati rusi. Intr-o interventie la televiziunea nationala, presedintele Saakasvili sustinuse miercuri ca inalti oficiali ai serviciilor secrete ruse ar fi fost implicati in evenimentele recente din Georgia. „Nu putem accepta ca tara noastra sa devina scena escapadelor geopolitice murdare ale altor tari”, a declarat Saakasvili.

BILANT

Argumente pro si contra presedintelui Saakasvili

Aflat de aproape patru ani la putere, presedintele Georgiei, Mihail Saakasvili, se lauda cu realizarile din timpul mandatului sau, insa opozitia ii contesta meritele.

Agentia Reuters a facut ieri un inventar al succeselor si al esecurilor din timpul mandatului liderului de la Tbilisi, structurat pe trei capitole: situatia economica, starea democratiei si relatia cu Federatia Rusa.

Economia: Georgia a avut anul trecut o crestere economica de 9,6a, iar pentru 2007 oficialii de la Tbilisi se asteapta ca aceasta sa fie de 14,5a. Nivelul investitiilor straine este unul ridicat si venitul anual pe cap de locuitor a crescut de la 700 la 1.500 de dolari in perioada 2003-2007.

Totusi, multi cetateni sunt nemultumiti de standardul lor de viata. Pensiile sunt mici, in schimb, guvernul a sporit considerabil bugetul Ministerului Apararii. La toate acestea se adauga acuzatiile de coruptie care planeaza asupra echipei presedintelui Mihail Saakasvili.

Democratia: In ceea ce priveste viitorul tarii, presedintele spune ca doreste aderarea Georgiei la Uniunea Europeana si la NATO, iar pana de curand opozitia si mass-media si-au putut face auzite vocile.

Numita de presedintele Statelor Unite, George W. Bush, „far al democratiei”, Georgia lui Saakasvili si-a cam stricat in ultimul timp imaginea, mai ales dupa retinerea fostului ministru al apararii, Irakli Okruasvili, la putin timp dupa ce acesta isi infiintase un partid politic. Okruasvili se afla acum in Germania si a declarat ca a fost obligat sa devina „refugiat politic” de catre regimul Saakasvili.

Relatia cu Rusia: Cei mai multi georgieni considera ca Federatia Rusa le-a umilit tara sustinandu-i de ani buni pe separatistii din provinciile Abhazia si Osetia de Sud. Din acest motiv, majoritatea populatiei a apreciat pozitia intransigenta a lui Mihail Saakasvili, care a promis sa reinstaureze controlul autoritatilor de la Tbilisi asupra celor doua provincii.

Entuziasmul electoratului a scazut insa rapid cand Moscova a impus un embargo Georgiei dupa arestarea, pentru putin timp, a patru militari rusi. Georgienii nu au mai primit vize pentru Rusia, s-au anulat cursele aeriene directe intre Moscova si Tbilisi, iar importurile de vin georgian au fost stopate.

Ne puteți urmări și pe Google News