Evenimentul Zilei > Politica > Raport devastator: Când era director SRI, George Maior a dispus încadrarea juridică în dosarele lui Iohannis și Hellvig. S-a dorit scoaterea lor din politică
Raport devastator: Când era director SRI, George Maior a dispus încadrarea juridică în dosarele lui Iohannis și Hellvig. S-a dorit scoaterea lor din politică

Raport devastator: Când era director SRI, George Maior a dispus încadrarea juridică în dosarele lui Iohannis și Hellvig. S-a dorit scoaterea lor din politică

Raportul Comisiei speciale pentru controlul SRI din Parlament referitor la activitatea Agenției Naționale de Integritate a fost fi nalizat și astăzi urmează să fi e dat publicității. Documentul se referă la trei cazuri: Klaus Iohannis, Eduard Hellvig și Victor Ponta. Potrivit surselor, în toate cele trei cazuri, serviciul condus de George Maior a transmis note informative către ANI, inclusiv încadrarea juridică a faptelor. Raportul vorbește de presiunile făcute de fostul director al SRI, George Maior, pentru scoaterea din politică a lui Iohannis și Hellvig și protejarea lui Ponta.

Președintele Comisiei SRI senatorul Claudiu Manda va preda mandatul deoarece este candidat pentru Parlamentul European. Înainte de a pleca, el a vrut neapărat să finalizeze acest Raport referitor la ANI.

Ieri, membrii Comisiei au fost convocați la comisie pentru a citi și semna documentul. Claudiu Manda spune că „posibile stări de incompatibilitate stabilite de ANI nu au prea avut o bază legală”. „Avem niște chestiuni absolut ciudate care arată în diferite momente importante în viața politică a unor persoane că tocmai atunci se trezea SRI-ul să activeze ANI ca să-i facă un dosar unui sau altuia – și avem și cazul domnului Hellvig, avem și cazul domnului Klaus Iohannis. Avem și o situație în care un om politic era susținut de SRI ca un anumit dosar să poată fie încetinit sau să nu meargă mai departe, dar toate acestea se subordonează unei strategii pe care am încercat să o observăm cu doar două-trei exemple, în care arăta că atunci când era nevoie să fie scos dintr-o competiție politică, dintr-o poziție anume sau să fie împiedicat să acceadă la o funcție anume anumite persoane, se făcea această sesizare prin măciuca ANI”, a declarat Claudiu Manda, luni seara, la Antena3.

Istoricul acuzațiilor

Evenimentul zilei a prezentat, în 30 august, anul trecut, declarațiile fostului șef al ANI, Horia Georgescu, dar și demersurile făcute de Manda pentru a-l chema la audieri pe fostul director al SRI George Maior, acum ambasador la Washington, care se afla în țară la un eveniment diplomatic.

În septembrie 2014, preşedintele ANI, Horia Georgescu, a trimis conducerii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie o cerere prin care solicita să stabilească un prim termen în vederea judecării urgente a 33 de dosare în care a acuzat situații de incompatibilitate printre care și cel al preşedintelui PNL, Klaus Iohannis, primar al Sibiului.

Actualul director al SRI, Eduard Hellvig, a fost și el cercetat și trimis în judecată de ANI. Pe 9 noiembrie 2012, ANI a decis că Eduard Hellvig, la acea vreme ministrul Dezvoltării Regionale și Turismului, s-a aflat în stare de incompatibilitate, în perioada 7 mai — 31 octombrie, întrucât a exercitat simultan funcția de ministru și pe cea de director în cadrul unei societăți. În 2014, Hellvig a câștigat definitiv procesul.

Mărturisirea fostului șef al ANI

Horia Georgescu a fost, la rându-i, arestat un an mai târziu și a fost acuzat de procurorii DNA de trei infracțiuni de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, comise în calitate de membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP.

Georgescu a declarat anul trecut, pentru EVZ, că în ceea ce privește dosarele lui Klaus Iohannis și Eduard Hellvig, ANI a început investtigațiile după ce George Maior, prin SRI, a făcut o sesizare oficială. „Nu știu ce a fost în capul domnului Maior. Nu știu ce a urmărit. Poate un scop politic. Eu nu aveam de unde să știu. Ce-mi reproșez eu în momentul ăsta? Trebuia să trec printr-un filtru mult mai critic, să aprofundez mai mult din punct de vedere informal situația care a generat această sesizare si momentul formulării ei”, declara Georgescu.