Evenimentul Zilei > Social > George Enescu, văzut de sculptorul Ion Irimescu, sub lupa experţilor
George Enescu, văzut de sculptorul Ion Irimescu, sub lupa experţilor

George Enescu, văzut de sculptorul Ion Irimescu, sub lupa experţilor

Muzeul Naţional de Artă al României invită iubitorii de artă, miercuri, 16 septembrie 2015, ora 17.30, la programul OPERA SUB CLAR DE…LUPĂ în expoziţia „Comori de artă din Colecţia Ion Chiricuţă”.

Cu această ocazie, se va asista la o analiză a portretului care îl înfătişează pe George Enescu, realizat de sculptorul Ion Irimescu. Lucrarea face parte dintr-o serie de portrete dedicate de sculptor marelui compozitor.

Expoziţia "Comori de artă din Colecţia Ion Chiricuţă” cuprinde o selecţie de şaizeci şi cinci de obiecte de artă (picturi, lucrări de grafică, sculpturi, piese de mobilier şi textile) din colecţia renumitului medic oncolog Ion Chiricuţă. Unul dintre cei mai pasionaţi iubitori de artă ai secolului al XX-lea, Ion Chiricuţă a achiziţionat de-a lungul vieţii obiecte de artă tradiţională, de artă decorativă europeană şi lucrări de artă românească modernă semnate de autori precum: Theodor Pallady, Gheorghe Petraşcu, Nicolae Tonitza, Iosif Iser, Ion Ţuculescu, Alexandru Ciucurencu, Francisc Şirato etc.

Organizată de Muzeul Colecţiilor de Artă în colaborare cu Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad la iniţiativa fiului colecţionarului, prof. dr. Ion-Christian Chiricuţă, expoziţia poate fi vizitată până pe data de 30 septembrie 2015.

Muzeul Colecţiilor de Artă (Calea Victoriei nr. 111) este un muzeu-satelit al MNAR, deschis publicului  de sâmbătă până miercuri, în intervalul orar 11.00 – 19.00.

Ion Chiricuţă (1918 – 1988) a urmat cursurile Facultăţii de Medicină şi Chirurgie din Bucureşti şi din anul 1958 a preluat conducerea Institutului Oncologic din Cluj, unul dintre cele mai vechi din ţară. Acestuia i se datorează amplul proces de modernizare a clădirii şi construcţia unui nou sediu în anul 1964, care îi va purta numele: Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă”.