Geoană, despre situația tensionată din Orient: „Există convorbiri zilnice”

Geoană, despre situația tensionată din Orient: „Există convorbiri zilnice”

Secretarul adjunct al NATO, Mircea Geoană, a vorbit despre situația precară pe care o „întâlnim” în ultima perioadă în Orientul Mijlociu.

„Deci, acest lucru, această calitate, această capacitate de a construi sisteme care să se poată proteja singure, cum este cazul, de exemplu, în Irak, misiunea NATO în Irak este o misiune de succes și acest lucru putem să-l facem pe scară mai mare, dacă aliații se vor pune de acord. Acesta este sensul propunerii făcute de președintele american, acesta este și sensul discuțiilor pe care le-a avut cu conducerea Alianței noastre. Așteptăm din partea aliaților americani o propunere mai detaliată în zilele care vin, dar, repet, din punct de vedere al rolului și capabilităților NATO pentru a asigura ca țări aflate în situație delicată, ţări care au nevoie de proprii sisteme de securitate naționale, de apărare, de educație a forțelor din serviciile militare sau de informații, aici NATO este foarte bun, suntem foarte buni și ar fi și păcat într-un fel să nu folosim această expertiză și această capacitate demonstrată în timp. Deci, da, probabil că vom face mai mult în Orientul Mijlociu, dar în acești parametri, legat de ceea ce știm să facem bine, într-o diviziune a muncii foarte corectă între ceea ce știm să facem noi ca Alianță și ceea ce fac aliații în nume propriu sau în diverse formate pe care și le aleg”, a declarat Mircea Geoană.

Întrebat ce părere are despre faptul că Donald Trump, președintele SUA, a acționat în cazul generalului Qasem Soleimani fără a se sfătui cu partenerii din NATO și dacă acest lucru i se pare îngrijorător, Mircea Geoană a răspuns că există convorbiri zilnice între liderul american și Alianță.

„NATO este și rămâne, și devine pe zi ce trece, în condițiile în care situația globală este foarte, foarte fluidă, incinta primordială pentru consultare între aliați, este locul în care deciziile politice se discută, uneori în contradictoriu. Am avut recent discuții de acest gen. Au fost speculații înainte de Londra, la întâlnirea liderilor Alianței că vom avea o întâlnire la vârf dificilă. Nu, NATO rămâne un loc în care și lucrurile mai complicate, lucrurile poate unde ţările aliate nu văd în mod identic - suntem 29 de țări; în curând sperăm ca și Macedonia de Nord să devină al 30-lea aliat - este inevitabil să fie și diferențe. Asta nu înseamnă că la fiecare decizie există un mecanism obligatoriu de consultare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dar, diplomația la nivelul înalt pe care președintele american, pe care secretarul general NATO și noi de aici, de la Bruxelles, o facem în aceste momente este remarcabilă. Există convorbiri zilnice între liderii Alianței, între dânșii, între președintele american și liderii Alianței, între conducerea Alianței și liderii statelor aliate, cred că în ultimele zile am avut probabil doar de aici, la nivelul secretarului general şi la nivelul conducerii NATO probabil un număr, probabil, fără precedent de conversații la nivel înalt, la nivel aliat.

Deci, dialogul politic funcţionează în NATO, uneori evident mai există și mici disfuncționalități, dar, repet, NATO este în clipa de față piesa centrală de concertare, de dialog și de acțiune la nivelul Alianței și acest lucru este extrem de important de a fi păstrat și dezvoltat în continuare”, a spus acesta.

„Vreau să spun încă o dată, şi o spun și cu vocea apăsată a funcției pe care o ocupă în prezent: militarii români sunt extrem de respectați, sunt oameni super profesioniști. Chiar astăzi am avut o întâlnire cu noul conducător al militarilor noștri, cu domnul general Petrescu, care conduce Şeful Statului Major Reunit al Armatei Române, militarii noștri sunt prezenți în Afganistan, sunt prezenți chiar și acum în teatre din Orientul Mijlociu. Ei sunt în afara oricărui pericol, acest lucru este bine de știut, dar evident meseria pe care şi-au asumat-o este o meserie care trebuie respectată și trebuie să investim în continuare în acești oameni minunați. Dar din punct de vedere al situației imediate din Irak, lucrurile sunt astăzi într-o situație ceva mai detensionată. Facem apel către toate părțile pentru dezescaladare. Este foarte important ca, prin eforturi diplomatice și prin rezervă, să putem să evităm situații care pot escalada” a agăugat el.

Întrebat despre reuniunea militară a decidenților militari din Organizația Atlanticului de Nord, Geoană a vorbit despre ce se va discuta în cadrul evenimentului, menționând și una dintre cele 3 întâlniri anuale ale miniștrilor apărării.

„Avem în zilele acestea, așa cum am spus, întâlnirea șefilor de state majore reunite la nivelul întregii alianțe. Evident, aici se discută planificare militară, se discută interoperabilitate, se discută probleme legate de ceea ce înseamnă oameni și femei în uniformă la nivelul Alianței. Peste câteva săptămâni, la jumătatea lui februarie, vom avea miniștrii apărării, este una din cele trei întâlniri anuale pe care miniștrii apărării aliați o vor avea aici la NATO.

Domnul ministru Nicolae Ciucă va reprezenta România la această întâlnire. După aceea, în aprilie, vom avea o întâlnire la nivelul miniştrilor de externe, sunt două întâlniri pe an. Dar între timp în mod evident contacte la nivel înalt, secretarul general domnul Stoltenberg are un calendar de contacte telefonice și de vizite foarte, foarte, susținut. Mâine vom avea în vizită şi îl vom primi cu toată considerația și respectul pe regele Iordaniei, care va veni să se întâlnească cu noi, să informeze Consiliul Nord Atlantic”, a declarat secretarul adjunct al NATO.

„Secretarul general a avut o convorbire telefonică foarte utilă şi productivă cu primul ministru irakian, în urmă cu câteva zile. Deci, dincolo de întâlnirile formale şi structurile diverse, care fac ca NATO să funcţioneze şi să fie... vă spun asta şi într-un fel pentru a spune că uneori există zgomot politic, dar maşinăria numită Alianţa Nord Atlantică funcţionează impecabil. Este o maşină care este capabilă şi pregătită să acţioneze, mai ales în timp de pace şi cred că în clipa de faţă este mai mare nevoie de NATO la nivel transatlantic, la nivel regional, la nivel global, decât oricând altcândva, pentru că suntem în principal furnizori de securitate, noi suntem precondiţia pentru existenţa păcii, fără de care nici dezvoltarea economică, nici timp petrecut la o emisiune interesantă de televiziune, sper, nici orice altceva, familie, copii, grijile de zi cu zi, nu sunt posibile. Deci, facem un lucru important şi vreau ca lumea să îşi păstreze încrederea în această alianţă. Românii sunt dintre naţiunile componente ale alianţei printre cei mai entuziaşti şi vreau ca şi generaţiile următoare să îşi păstreze acest entuziasm. Este o organizaţie extraordinar de interesantă, de motivantă şi nu pot să nu spun cât de onorat sunt să reprezint într-un fel România la vârful acestei organizaţii excepţional de importante pentru pacea şi securitatea globală”, a concluzionat Geoană.