Generalul SRI Dumbravă, părintele „Câmpului tactic”, școlește avocați

Generalul SRI Dumbravă, părintele „Câmpului tactic”, școlește avocați

Profesorul universitar Corneliu-Liviu Popescu îl desființează pe generalul SRI în rezervă Dumitru Dumbravăși îi cere decanului Baroului București ca participarea avocaților la un curs al fostului ofițer de informații să nu fie considerată „pregătire profesională”.

Generalul SRI în rezervă, Dumitru Dumbravă, va susține pe 19 martie un curs pentru avocați la Societatea de Științe Juridice din București. Anunțul, care a apărut pe site-ul juridice.ro, a provocat reacția vehementă a profesorui universitar, avocat în Barourile din București și Paris, Corneliu-Liviu Popescu.

Printr-o scrisoare adresată decanului Baroului București, avocatul Ion Dragne, și publicată de qmagazine.ro, Popescu a solicitat ca participarea avocaților la curs să nu fie considerată „pregătire profesională”, explicând de ce Dumitru Dumbravă nu poate fi considerat un „formator”. În replică, juridice.ro a precizat ieri că evenimentul la care va conferenția generalul Dumbravă nu se înscrie în rândul comunicărilor științifice, singurele recunoscute ca „pregătire profesională” pentru avocații participanți.

După precizarea juridice.ro, Corneliu Liviu Popescu a revenit cu altă scrisoare, publicată tot de qmagazine.ro, către Baroul București în care precizează că își menține nemodificată solicitarea făcută cu o zi înainte.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Nu se filmează, nu se înregistrează”

Între Baroul București și Juridice.ro, care este exponentul media al Societății de Științe Juridice, există un Acord prin care „Baroul București devine co-organizator al evenimentelor JURIDICE.ro, astfel incat toti avocații din Bucuresti vor putea beneficia de avantaje semnificative în ce priveste documentarea juridică: o reducere de 35% pentru orice evenimente juridice cu taxă de participare, cu acordarea unui punct de pregătire profesională pentru fiecare oră fizică”.

Cursul fostului ofițer SRI, prezentat ca director Intell Cube, va fi structurat în trei părți: „Vulnerabilități ale organizațiilor cu privire la informații confidențiale”, „Mijloace de protecție a informațiilor sensibile” și o sesiune de două ore de întrebări și răspunsuri. Taxa de participare este de 400 de lei, plus TVA. Printre avantajele menționate în anunțul evenimentului se numără: explicații punctuale, practice, discuții în cerc restrâns, atmosferă relaxată, diplomă de participare și „Nu se filmează, nu se înregistrează”.

„Statul paralel” și „culoarele Justiției”

Generalul (r) Dumitru Dumbravă, fost șef al Direcției juridice a SRI, este cel care a lansat în spațiul public noțiunea de „câmp tactic”, afirmând că justiția este un câmp tactic pentru SRI. El a explicat ulterior că nu vorbea despre influențarea justiției, ci mai degrabă de faptul că inculpații ar putea să influențeze actul de justiție și că în acest sens era un atribut și o implicare a SRI. Numele lui Dumbravă a fost invocat de Elena Udrea la audierea în Comisia SRI, alături de cele ale lui George Maior și Florian Coldea, în contextul relatărilor privind „statul paralel”, „culoarele Justiției” și „culoarele media”.

Dumitru Dumbravă, 46 de ani, a absolvit Facultatea de Drept a Universității „Al. I. Cuza” din Iași în 1996, a fost admis în magistratură și, ulterior, a lucrat în cadrul Serviciului Român de Informații până la 1 septembrie 2018, când a fost trecut în rezervă. În 2014, a fost promovat la gradul de general de brigadă.

 

„O batjocoră la adresa instituției apărării, a drepturilor omului”

În prima scrisoare, pe care o redăm integral, Corneliu-Liviu Popescu spune despre generalul SRI că este fie incapabil profesional, fie violator al Constituției (judecăți de valoare cu o bază factuală evidentă, protejate de art. 10 din Convenția europeană a drepturilor omului) și arată că pregătirea avocaților cu un astfel de „formator” este „o batjocoră la adresa instituției apărării, a drepturilor omului, democrației și statului de drept, a înseși ideii de justiție”:

Domnului Avocat Doctor

Ion DRAGNE

Distinse Domnule Decan,

Distinse Confrate,

 

Subsemnatul, Corneliu-Liviu POPESCU, avocat în Barourile București și Paris, cu drept de a pune concluzii la Înalta Curte de Casație și Justiție și la Curtea Constituțională

În temeiul principiilor fundamentale privind onoarea și demnitatea profesiei de avocat,

Am onoarea a vă ruga să supuneți spre aprobare Consiliului Baroului București solicitarea mea ca avocaților din Baroul București eventuali participanți la evenimentul juridic intitulat „Protecția informațiilor sensibile în activitatea avocaților”, organizat pe data de 19.03.2019 de Societatea de Științe Juridice, să nu li se recunoască puncte de pregătire profesională pentru această participare.

Astfel, în temeiul Acordului de colaborare din 02.11.2017 dintre Baroul București și Societatea de Științe Juridice (al cărei exponent media este juridice. ro), Baroul București devine automat co-organizator al tuturor evenimentelor juridice.ro, iar avocaților Baroului București li se recunoaște automat participarea la aceste evenimente juridice ca activitate de pregătire profesională.

Conform informațiilor publicate pe site-ul juridice.ro, la evenimentul intitulat „Protecția informațiilor sensibile în activitatea avocaților”, organizat de Societatea de Științe Juridice pe data de 19.03.2019, intervenient / formator / cuvântător va fi domnul pensionar Dumitru DUMBRAVĂ, fost general cu o stea, fost director al Direcției juridice și fost secretar general, toate la Serviciul Român de Informații.

Or, în perioada cât respectivul domn a ocupat funcții extrem de înalte, în special de specialitate juridică, în cadrul principalului serviciu succesor al Securității totalitare comuniste, au fost comise de acest serviciu secret abuzuri crunte contra democrației constituționale, statului de drept și drepturilor omului, prin extinderea infinită a sferei securității naționale, prin substituirea organelor judiciare și prin semnarea de protocoale cu Ministerul Public, aspecte care rezultă clar și definitiv din Deciziile Curții Constituționale nr. 51/16.02.2016, 91/28.02.2018 și din 16.01.2019.

Același domn este propagandistul teoriei „câmpului tactic” din justiție, într-un grețos interviu acordat chiar site-ului juridice.ro pe data de 30.04.2015.

Anticonstituționalitatea manifestă a activităților serviciului de „intelligence” în perioada când respectivul domn a fost directorul Direcției Juridice semnifică faptul că niciun consilier juridic ofițer SRI, în frunte cu șeful lor, nu a fost capabil să constate că aplică legi anticonstituționale sau nu a fost interesat de acest lucru. Prin urmare, respectivul domn fost general SRI este fie incapabil profesional, fie violator al Constituției (judecăți de valoare cu o bază factuală evidentă, protejate de art. 10 din Convenția europeană a drepturilor omului).

Ca o paranteză, cu stricta respectare a prezumției de bună-credință și a prezumției de nevinovăție, vă informez că doamna Emilia ȘERCAN (care, la știința mea, nu s-a înșelat până în prezent în niciunul dintre cazurile prezentate public) a susținut pe larg, cu argumente și probe, pe site-ul pressone.ro, pe data de 22.07.2018, că respectivul domn și-a plagiat teza de doctorat susținută la penibila Academie Națională de Informații, fără să am cunoștință de vreo reacție a sa.

Este adevărat că respectivul domn, când era activ, a asigurat formarea profesională a numeroși magistrați, dar independența, integritatea și demnitatea profesională ale acestora sunt sub paza „scrofuloasă” a Consiliului Superior al Magistraturii. Sunt prea bătrân (am împlinit 25 de ani de activitate profesională juridică, ceea ce, ca magistrat, ar fi însemnat pensia) să îmi mai fac iluzii ori să îmi mai pun întrebări despre virginitatea zeiței cu un sân dezgolit.

În schimb, ca avocat, am dreptul și datoria deontologice să contribui la apărarea onoarei și demnității profesiei noastre. În opinia mea, recunoașterea drept activitate de pregătire profesională, pentru avocații Baroului București, a participării la o manifestare unde cuvântător este domnul Dumitru DUMBRAVĂ este o batjocură la adresa instituției apărării, a drepturilor omului, democrației și statului de drept, a înseși ideii de justiție.

În concluzie, solicit Consiliului Baroului București să refuze aplicarea în acest caz a Acordului indicat supra și, prin urmare, să refuze recunoașterea participării avocaților Baroului București la respectivul eveniment drept activitate de pregătire profesională.

Am onoarea a vă ruga, Distinse Domnule Decan, Distinse Confrate, să binevoiți a primi asigurarea considerațiunii mele confraternale.

av Corneliu-Liviu Popescu