Generalul Pacepa: "Vladimir Putin recruta pentru KGB"

Generalul Pacepa: "Vladimir Putin recruta pentru KGB"

Într-un articol publicat în septembrie 2004 în publicaţia americană National Review, generalul Ion Mihai Pacepa (fost consilier al lui Ceauşescu; fost şef al serviciilor secrete comuniste; a primit azil politic în SUA în 1978) scria despre Vladimir Putin în termeni duri, comparându-l cu fostul lider sovietic, Iuri Andropov-eminenţa cenuşie a fostului KGB.

"Liderul rus, Vladimir Putin, nu are nimic de-a face cu democraţia şi lumea modernă. El nu este cu nimic mai prejos decât liderii sovietici", nota Pacepa. Şi continua subliniind că "Putin arată din ce în ce mai mult ca Iuri Andropov. Vi-l amintiţi? Andropov a fost celălalt KGB-ist care a ajuns la Kremlin şi care mi-a şi fost şef la un moment dat", scrie Pacepa.

"Comportament" inedit

Ideea pe care insista generalul în National Review era că guvernul de la Moscova "este condus de foşti ofiţeri KGB, la fel cum se întâmpla şi pe vremea lui Andropov. Iar imaginea Kremlinului este mai importantă decât viaţa omului de rând din acea ţară încă plină de mistere". "Mai este de mirare că Putin a ordonat reinstalarea statuii lui Andropov în Piaţa Lubianka (n.r. - unde se afla cartierul general al fostului KGB, actualul FSB)?", întreba Pacepa. Generalul făcea, de asemenea, o trecere în revistă a gesturilor lui Putin la primul lui mandat de preşedinte : "La începutul lui 2000, Putin a împărţit Rusia în şapte superregiuni, fiecare condusă de către un reprezentant prezidenţial, şi a dat cinci dintre aceste posturi unor foşti ofiţeri KGB. Rapid, colegii săi din KGB au ocupat aproape 50% dintre posturile de conducere de la Moscova. Putin a şi admis că a împânzit Kremlinul cu foşti ofiţeri KGB, explicând că a făcut asta doar pentru a elimina corupţia. În realitate este o veche tradiţie rusă de a da pe mâna unor agenţi acoperiţi cele mai importante posturi guvernamentale".

Pacepa mai arată în articolul său că încă din 1999, când a devenit prim-ministru, "Putin s-a înconjurat de ofiţeri KGB,neuitând să mediatizeze faptul că a lucrat pentru serviciile de informaţii în afara Rusiei. Experienţa internaţională a lui Putin s-a derulat în Gemania de Est. Misiunea sa a fost aceea de a recruta ingineri est-germani pentru KGB şi de a-i trimite în Vest să fure tehnologie americană. Am vizitat birourile lui Putin din Germania de Est şi arătau exact ca birourile ofiţerilor medii de Securitate din România. Totuşi, Moscova susţine că Putin a avut un post foarte important în Germania de Est".

Generalul mai dezvăluia în 2004 şi un aspect inedit al "comportamentului" lui Putin: "La 20 decembrie 1999, nou-numitul premier Vladimir Putin a mers la Lubianka să ţină un discurs în acea zi în care se aniversa crearea de către Lenin a primei poliţii politice sovietice. La 21 decembrie 1999, o altă zi memorabilă, în care se împlineau 120 de ani de la naşterea lui Stalin, Putin a organizat la Kremlin o recepţie la care a închinat în cinstea lui Stalin"...

Ne puteți urmări și pe Google News