Șef nou la Statul Major al Forțelor Aeriene. Generalul Leonard-Gabriel Baraboi trebuie să rezolve sistemele Patriot

Șef nou la Statul Major al Forțelor Aeriene. Generalul Leonard-Gabriel Baraboi trebuie să rezolve sistemele Patriot Sursa Foto: Arhiva EVZ

Generalul Leonard-Gabriel Baraboi este noul șef al Statului Major al Forțelor Aeriene (SMFA). Rolul său este să finalizeze programele de înzestrare cu F-16 și F-35, dar și să operaționalizeze sistemele de apărare Patriot.

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr a fost prezent la ceremonia de învestire a noului șef al SMFA. În acest context el a stabilit care sunt prioritățile generalului Baraboi, în fruntea forțelor aeriene.

Generalul Leonard-Gabriel Baraboi, noul șef SMFA

Angel Tîlvăr a vorbit despre necesitatea operaţionalizării sistemelor de apărare antiaeriană Patriot. El a spus că această sarcină îi revine noului șef al SMFA, generalul Leonard-Gabriel Baraboi. Totodată, ministrul a precizat că acesta va trebui să finalizeze programul de înzestrare cu avioane moderene, de tip F-16 și F-35.

„Ceremonia de învestire a şefului Statului Major al Forţelor Aeriene, generalul-maior Leonard-Gabriel Baraboi, a avut loc luni, 27 mai, la sediul SMFA, în prezenţa ministrului apărării naţionale, Angel Tîlvăr, şi a şefului Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiţă Vlad. Ministrul Apărării Naţionale a salutat numirea în funcţie a generalului-maior Baraboi şi i-a urat succes în noua sa misiune”, a transmis, luni, Ministerul Apărării, într-un comunicat de presă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit sursei citate, Angel Tîlvăr a amintit că Forţele Aeriene, conduse de generalul Baraboi se află în plină etapă de derulare a programului de înzestrare. Ministerul Apărării a inițiat proceduri de achiziție pentru aeronave multirol F-16 şi se pregătește pentru cel mai important program, aeronavele de generaţia a V-a, F-35.

Leonard-Gabriel Baraboi

Generalul Leonard-Gabriel Baraboi Sursa foto: Facebook

România trebuie să operaționalizeze sistemul Patriot

Ministrul Angel Tîlvăr a precizat că generalul Leonard-Gabriel Baraboi, noul șef SMFA trebuie să se asigure că vor fi operaționalizate sistemele Patriot. România a achiziționat patru astfel de sisteme, din are doar unul este operațional. Cel de-al doilea urmează să fie pus în funcțiune în următoarea perioadă.

„Sunt convins, domnule general-maior Baraboi, că veţi reuşi să menţineţi pentru Forţele Aeriene Române cursul planificat şi aşteptat, cel care duce către atingerea statutului de categorie de forţe a secolului XXI, dotată cu tehnologie de ultimă generaţie, încadrată cu oameni cu înalte competenţe în utilizarea acesteia, care au la dispoziţie resursele de care au nevoie şi, cel mai important, care sunt motivaţi să îşi îndeplinească la cele mai înalte standarde misiunile încredinţate”, a declarat ministrul Angel Tîlvăr.

Alte numiri alături de generalul Leonard-Gabriel Baraboi

Tot luni, după numirea șefului SMFA, generalul Baraboi, ministrul Angel Tîlvăr, a participat și la alte numiri. Alături de generalul Gheorghiţă Vlad, el a fost prezent la o ceremonie de numire în funcţie a noului director al Statului Major al Apărării. Este vorba despre generalul de brigadă Valentin Brînzei.

Totodată a fost numit și noul şef al Secţiei Asistenţă Religioasă a Statului Major al Apărării, preotul militar Sorin Pitic.

De asemenea, au fost numiți mai mulți ofițeri și subofițeri în cadrul Statului Major al Apărării.