România, parte din „Coaliția avioanelor F-16” care vor lupta împotriva Rusiei

România, parte din „Coaliția avioanelor F-16” care vor lupta împotriva Rusiei Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

România a devenit oficial parte a „Coaliției avioanelor F-16” care se va angaja în lupta împotriva Rusiei. Coaliția este condusă de SUA, Danemarca și Olanda.

România face parte din „Coaliția avioanelor F-16” care se va angaja în lupta împotriva Rusiei. Autorizarea Washingtonului pentru ca aliații să furnizeze Ucrainei avioane F-16 a fost acordată în august 2023.Coaliția este condusă de SUA, Danemarca și Olanda. Țările care formează coaliția sunt Norvegia, Regatul Unit, Grecia, Luxemburg, Canada, Polonia, Franța, România, Belgia, Portugalia și Suedia.

Pe 23 ianuarie, și ministrul Apărării al Canadei, Bill Blair, a anunțat furnizarea a zece nave multifuncționale, în valoare de 20 de milioane de dolari, pentru a ajuta la operațiunile maritime ale Ucrainei. În plus, Canada și-a anunțat sprijinul pentru pregătirea F-16 pentru Ucraina.

Ce promisiuni a făcut „Coaliția avioanelor F-16”

Numărul exact de avioane F-16 ce urmează să fie livrate încă nu a fost stabilit. Olanda și Danemarca vor oferi cel puțin 37, în timp ce Norvegia și Belgia s-au angajat să ofere peste zece. Acestea vor ajunge între 2024 și 2025, după cum se vor finaliza programele de formare a piloților.

Ne puteți urmări și pe Google News
Avioane F-16

România, parte din „Coaliția avioanelor F-16” care vor lupta împotriva Rusiei. Sursa Foto- Dreamstime

„Piloții ucraineni zboară deja pe F-16 cu instructori” a declarat marți purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, col. Iuri Ignat. Potrivit acestuia, nu poate spune prea multe încă, deoarece „partenerii ne antrenează piloții foarte confidențial”.

Avioanele F-16 au nevoie de piste mai netede

General Dynamics F-16 Fighting Falcon este un avion de luptă american de superioritate aeriană pe care Kievul l-a cerut de la începutul invaziei la scară largă și ar putea ajunge în acest an. Aceste avioane au nevoie de piste mai netede. Una dintre cele mai mari provocări va fi reapariția pistelor pe care Ucraina intenționează să le folosească pe ascuns.

„Aerodromurile trebuie protejate de loviturile aeriene, ceea ce înseamnă că va fi necesară desfășurare de sisteme de apărare aeriană, dacă nu a fost deja făcut acest lucru”, a declarat Viktor Kevliuk, expert al Centrului pentru Strategii de Apărare al Ucrainei. „Aliații ar trebui să ne furnizeze și rachete aer-aer pentru lupta aeriană, deoarece bombele sovietice nu sunt potrivite pentru acest avion”, a spus el.

F-16 Falcon Fight

România, parte din „Coaliția avioanelor F-16” care vor lupta împotriva Rusiei. sursă foto: Wikipedia

Primul lot de avioane poate veni din Olanda. Prim-ministrul olandez Mark Rutte a declarat la 22 decembrie că guvernul său a început să pregătească primele 18 avioane de luptă. Și Danemarca s-a angajat să furnizeze șase avioane până la sfârșitul anului 2023, dar data de livrare ar fi fost amânată cu șase luni. Copenhaga a spus că va oferi 19 avioane în total. Norvegia intenționează să trimită între cinci și 10 avioane, dar nici numărul total, nici programul de livrare nu a fost stabilit.

Avioanele nu vor schimba soarta războiului

Marea problemă este că unii experți consideră că avionul nu va schimva soarta războiului de unul singur. Avioanele rusești atacă în mare parte ținte terestre, inclusiv ținte civile din orașe. Avioanele F-16 ar putea apăra spațiul aerian al Ucrainei, reducând presiunea asupra apărării aeriene de la sol, potrivit Kelly Grieco, expert la Centrul Stimson.

„În vreme ce Rusia vizează orașele Ucrainei, există un pericol foarte real ca lansatoarele de apărare aeriană ale Ucrainei să rămână fără muniție, încercând să angajeze fiecare salvă de drone și rachete rusești.. Dacă se întâmplă acest lucru, Rusia ar putea câștiga în mod implicit superioritatea aeriană asupra Ucrainei și ar fi capabil să aducă toată puterea de foc a forței sale aeriene”, a spus Grieco.

„Pentru a evita acest rezultat, Ucraina ar trebui să fie mai selectivă în angajarea acestor atacuri rusești sau trebuie să găsească rachete suplimentare pentru a intercepta aceste atacuri. F-16 are potențialul de a fi util în acest rol”, potrivit știripesurse.