Gem de pere fără conservant. Rețeta unei delicatese pentru zile reci

Gem de pere fără conservant. Rețeta unei delicatese pentru zile reci Sursa foto: Dreamstime

Gem de pere fără conservant, rețeta unei delicatese pentru zilele reci de iarnă. Un desert aromat și dulce care se poate consuma fie simplu, direct din borcan, ca-n poveștile copilăriei, sau pe felii de pâine cu unt.

Gem de pere fără conservant este un desert care se poate pregăti în casă, destinat a fi mâncat în zilele reci de iarnă. Dar nu numai. Pentru preparare, pe lângă fructe, este nevoie de numai 100 de grame de zahăr, dar și de vanilie, scorțișoară și cuișoare pentru aromă.

Rezultatul este o delicatesă, un gem de pere fin, cu aromă puternică de vanilie, scorțișoară și cuișoare. Bun să te lingi pe degete! Se poate consuma întins, în strat gros, pe felia de pâine unsă cu unt sau direct din borcan, cu lingurița, pe ascuns, ca în poveștile copilăriei.

Cert este că odată ce veți încerca acest gem, veți dori să repetați rețeta și nu vă veți mai sătura. Cert este că odată ce veți încerca acest gem, veți dori să repetați rețeta și nu vă veți mai sătura. Sigur veți dori mai mult, și mai mult, pentru gustul său minunat și aroma apetisantă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Gem de pere, ingrediente necesare

Așa cum spuneam și mai înainte, acest gem de pere, a cărui rețetă o vom prezenta mai jos, este o delicatesă pentru zile reci de iarnă. Timpul de preparare este 20 de minute, iar timpul de gătire, pe foc, este de alte 20 de minute. Din cantitățile de ingrediente pe care le vom prezenta mai jos, ies două borcane. Unii vor fi dezamăgiți și vor spune că este o cantitate prea mică. Dar nimeni nu vă oprește să repetați rețeta, dacă v-a plăcut.

Ingrediente necesare pentru prepararea acestui gem de pere:

  • 1 kg pere
  • 100 g zahăr
  • 100 ml apă
  • scorțișoară
  • cuișoare
  • vanilie
  • anason stelat
  • lamâie
  • un praf de sare
gem de pere

Sursa: Pixabay

Rețeta de preparare

După ce ați procurat ingredientele de mai sus, treceți la prepararea acestei delicatese, despre care v-am vorbit.

În primul rând, vă avertizăm că perele nu trebuie curățate de coajă, deoarece în coajă este concentrată pectina. Aceasta este agentul natural de îngroșare a preparatului.

După ce spălați perele, se recomandă să le tăiați în bucățele mici. Dacă mai mult până vă apucați de prepararea acestui gem de pere, după ce le-ați tăiat, este bine să puneți fructele într-un vas cu apă amestecată cu zeamă de lămâie. Amestecul previne oxidarea. Apoi pregătiți zahărul, lămâia, vanilia și scorțișoară, cuișoarele și stelele de anason.

Toate aceste ingrediente se așează într-o cratiță cu apă, iar peste ele se pun și perele, la fiert. Se dă la foc mediu, iar ocazional se amestecă în conținut. Se ține pe foc, la fiert, aproximativ 20 de minute, până ce perele devin moi. Apoi, amestecul se ia de pe foc, se scot batoanele de vanilie și scorțioșară (dacă ați folosit), cuișoarele și anasonul.

Perele se transformă în piure

După ce au fost urmați pașii de mai sus, perele moi se pasează cu un mixer vertical, până când se transformă într-o pastă fină și aromată. Piureul astfel obținut se dă la foc, în câteva clocote. Se recomandă două sau trei clocote.

Acest gem de pere este gata când  compoziția se încheagă, se leagă. De regulă păstrează o culoare frumoasă, deschisă, care atrage. Preparatul nu trebuie lăsat să fiarbă foarte mult deoarece zahărul se arde, iar gemul se închide la culoare.

După ce se constată că preparatul s-a închegat suficient, se dă de pe foc. Apoi se pune în borcane sterilizate care se închid cu capace. Se lasă la răcit, de preferat pe o tavă metalică, iar apoi se pun în cămară, la adăpost. Acum acest gem de pere, aromat, dulce și apetisant poate fi consumat.