Gazprom: România nu mai poate să înlocuiască Bulgaria în South Stream
- Adam Popescu
- 14 noiembrie 2010, 22:13
Vladimir Putin a supervizat ieri intrarea oficială a Bulgariei pe harta South Stream. Preşedintele Consiliului de administraţie al Gazprom, Aleksei Miller, a declarat că România nu mai are cum să înlocuiască Bulgaria în proiectul gazoductului.
Miller, citat de cotidianul bulgar Standard, a precizat că Moscova nu a semnat cu Bucureştiul vreun acord interguvernamental, asemănător celui semnat sâmbătă cu Sofia, scrie Agerpres. Declaraţia lui Miller ar putea fi o confirmare a speculaţiilor din presa rusă cum că Gazprom a folosit negocierile cu Bucureştiul pentru a exercita o presiune asupra părţii bulgare, pentru a o determina să semneze aordul cu Gazprom.
Acordul despre care vorbeşte Miller a fost parafat în timpul vizitei la Sofia a premierului rus Vladimir Putin. Acesta prevede crearea unei societăţi comune ruso-bulgare care să construiască şi apoi să administreze tronsonul bulgăresc al gazoductului South Stream. Compania va fi deţinută într-o proporţie de 50/50 la sută de compania rusă Gazprom şi de Holdingul energetic bulgar (BEH), existând posibilitatea ca BEH să fie înlocuit de o altă companie bulgărească, dacă acesta ar fi desfiinţat.
Premierul rus Vladimir Putin a afirmat că profitul anual al Bulgariei după realizarea gazoductului va fi de circa 2,5 miliarde de dolari care vor proveni din taxele de tranzit. Putin: South Stream, un proiect european Gazoductul South Stream este un proiect european, a declarat sâmbătă la Sofia premierul rus Vladimir Putin. "Vreau să subliniez importanţa gazoductului South Stream, care este important pentru întreaga Europa. În acest proiect sunt implicate companii de renume din ţări ca Italia şi Franţa", a spus Putin în cadrul unei conferinţe de presă comune cu omologul său bulgar Boiko Borisov.
Este evident că Bulgaria va avea de câştigat din proiect, a spus Putin. Acesta şi-a exprimat mulţumirea faţă de discuţiile pe care le-a avut cu reprezentanţii guvernului bulgar, precum şi pentru faptul că în ultimele luni relaţiile între Sofia şi Moscova au devenit mai apropiate.
La rândul său, premierul bulgar Boiko Borisov a declarat că gazoductul South Stream va aduce viitoarelor guverne bulgare un profit anual de două miliarde, fără să precizeze însă dacă este vorba de leva, euro sau dolari. El a adăugat că Bulgaria lucrează şi pentru realizarea proiectului european Nabucco, ca ţara să devină un adevărat nod energetic în regiunea Balcanilor. Borisov a mai spus că partea bulgară a coordonat proiectul South Stream cu comisarul european pentru energie, Günther Oettinger.