Gazprom se prăbușește. Profitul a scăzut la jumătate

Gazprom se prăbușește. Profitul a scăzut la jumătateGazprom. Sursa foto: Arhiva EVZ

Gazprom Neft se prăbușește financiar. Compania petrolieră din Rusia a transmis că profitul său net din trimestrul al doilea al anului curent a scăcut aproape la jumătate față de aceeași perioadă a anului trecut.

Gazprom Neft trece printr-o perioadă dificilă din punct de vedere financiar. Reprezentanții companiei petroliere din Rusia au transmis că profitul net din al treilea trimestru al anului curent a scăzut drastic. Gazprom a înregistrat o scădere cu 43% față de aceeași perioadă a anului trecut. Astfel, compania a avut un profit net de 140,1 miliarde de ruble, în jur de 1,5 milioane de dolari.Probleme profitului a fost cauzată de scăderea vânzărilor. Este important de precizat că profiturile tuturor marilor companii petroliere globale au scăzut la aproximativ jumătate față de anul 2022. Războiul din Ucraina declanșat de Rusia a dus la creșterea prețurilor la petrol și gaze.

Companiile rusești nu au publicat rezultatele financiare pe care le au în mod regulat. Acest lucru s-a întâmplat, mai ales, de când Vladimir Putin a ordonat atacarea Ucrainei, în februarie 2022.

Gazprom nu și-a mai publicat rezultatele de luni bune

Gazprom Neft este una dintre companiile rusești care nu și-au mai publicat datele financiare. Ultimele informații privind finanțele companiei petroliere au fost făcute publice anul trecut.

Gazprom, petrol rusesc, rusia, gaze

Gazprom scade în venituri / Sursă foto: Arhiva EVZ

Reprezentanții Gazprom Neft, ramura petrolieră a gigantului Gazprom, au mai transmis că veniturile totale din aprilie-iunie au scăzut la 821,6 miliarde de ruble, de la 835,8 miliarde în aceeași perioadă din 2022. Cu toate acestea, acțiunile Gazprom Neft au crescut ușor cu 0,4% în primele tranzacții la Moscova. În plus, profitul semestrial al companiei  a depășit așteptările analiștilor, potrivit Interfax.

De ce nu mai vinde ca în trecut

Sancțiunile occidentale din cauza războiului din Ucraina au supus sectorul energetic din Rusia unor mai presiuni. UE a stabilit plafoane de preț și un embargo asupra achizițiilor de petrol rusesc transportat pe mare. Astfel, profitul din vânzări s-a împuținat treptat.

În ciuda tuturor restricțiilor impuse de Occident, producția și exporturile de petrol ale Kremlinului au fost susținute de o creștere semnificativă a vânzărilor către China și India. Cele două state sunt destul de apropiate politic de Moscova.

Ne puteți urmări și pe Google News