Naționala de fotbal a României a jucat, aseară (după închiderea ediției), împotriva reprezentativei Spaniei, în preliminariile Campionatului European din 2020.

Confruntarea de pe „Arena Națională” s-a disputat pe o suprafață de joc ce abia fusese schimbată la finalul lunii august, iar rulourile de iarbă au fost importate din Ungaria. Cu o zi înaintea meciului, la antrenamentele oficiale efectuate de cele două naționale, s-a văzut că gazonul este departe de forma ideală.

Abia călcat de jucători, terenul a făcut brazde și a dat senzația că nu va ține prea mult timp la uzură.

„La două zile după montaj, se poate juca orice meci”

„Mi s-a garantat că acesta va fi într-o stare optimă, într-o stare foarte bună cu câteva zile înainte de meciul  care este foarte important cu privire la calificarea pentru EURO 2020. Gazonul s-a montat în 5 zile. La două zile după montaj, se poate juca orice meci. Nu există niciun risc, așa cum au fost voci care au afirmat că sunt prea puține zile de la finalizarea montajului până la primul meci”, spunea Gabriela Firea, primarul general al Capitalei.

A costat 240.000 de euro

Gazonul a costat 240.000 de euro și în jurul lui s-a creat deja un mare scandal. Firma care s-a ocupat în urmă cu patru ani de montarea suprafeței de joc pe „Arena Națională” a emis un comunicat, ieri, în care a acuzat suma cheltuită nejustificat de Primăria Capitalei.

„Este grav că banii publici sunt irosiți astfel. Este grav că decizii care ignoră necesitățile din sport înlocuiesc profesionalismul. Este grav că se preferă importul gazonului, punând în pericol sportivi de valoare, în loc să fie valorizată producția românească, cea care plătește salariile românilor și aduce bani la bugetul românesc. Este
grav că nu există reacție publică la aceste abuzuri”, se precizează în comunicatul celor de la „Rulouri de Gazon”.

În 2017 a fost montat pentru suma de 60.000 de euro

Reprezentanții firmei spun că, în 2017, s-au ocupat de aceeași problemă pentru o sumă de patru ori mai mică. „Gazonul produs, transportat și montat de firma noastră în august 2017 a costat 60.000 euro și si-a îndeplinit scopul cu succes timp de doi ani. Gazonarea din septembrie 2019 a costat 240.000 de euro. Montajul a fost contractat în cadrul unui contract de întreținere pe patru ani a gazonului de pe Arena Națională, a unei firmei românești dar care alege să importe gazonul, deși s-a dovedit de opt ori că este greșit, doar pentru a obține sume nejustificate”.

Cei care contestă operațiunea schimbării gazonului mai spun că nu au participat și la licitația pentru întreținerea  gazonului.

„Firma Rulouri de Gazon SRL nu a participat la licitația pentru întreținerea multianuală, pentru că nu este corect să fie contractate la pachet furnizarea gazonului și întreținerea pe termen lung. Sunt meserii diferite, care se fac cu utilaje și echipe diferite. Gazonul Rulouri de Gazon SRL a dovedit că este singurul care îndeplinește condițiile impuse de FIFA și FRF: nu se desprinde, nu se rupe, nu se uzează ușor”, se mai precizează în comunicat.

Te-ar putea interesa și: