Gata! Visul de-o viață devine realitate. Toate regulile și sumele pentru „Noua Casă”

Gata! Visul de-o viață devine realitate. Toate regulile și sumele pentru „Noua Casă”

Începând cu mijlocul acestei luni, românii vor putea să achiziționeze o locuință prin intermediul programului Noua Casă. Iată tot ce trebuie să știi despre programul Noua Casă.

Față de programul Prima Casă, Noua Casă are un plafon maxim de 140.000 euro. Cu toate acestea suma poate fi acordată numai în cazul în care cumpărătorul dorește să achiziționeze o locuință mai noi de 5 ani. În acest caz, și avansul va crește de la 10% la 15%.

Pe de altă parte, cei care doresc să cumpere o casă cu un avans de 5%, așa cum era la Prima Casă, vor putea face acest lucru și prin Noua Casă. Trebuie să știți că plafonul maxim pentru acest avans de 5% este de 70.000 euro și pot fi achiziționate doar locuințe vechi.

În cazul apartamentelor vechi, procentul de garantare a crescut de la 40 la 50%, iar în ceea ce privește locuințele noi, ponderea maximă a garanției statului a ajuns de la 50 la 60%, scrie Digi24.

Cu ce schimbări vine programul Noua Casă

Locuințe noi; creșterea creditului garantat de stat, de la 66.500 de euro la 140.000 de euro

avansul minim crește de la 5% la 15%; ponderea maximă a garanției statului în credit crește de la 50% la 60%

Locuințe vechi: Creditul maxim garantat de stat crește de la 57.000 de euro la 70.000 de euro

Avansul minim este menținut la 5% procentul de garantare crește de la 40% la 50%.

Cine poate aplica pentru acest tip de credit: Persoanele care sunt la prima locuință de peste 50 mp; Persoanele care nu au un alt credit ipotecar în derulare;

Nu există limită de vârstă.

În ședința de Guvern de joi, Executivul urmează să aprobe normele de aplicare a programului Noua Casă, vineri se va publica în Monitorul Oficial Convenția-tip cu cei 14 parteneri pe care îi are în acest program.  Începând de luni, se vor putea începe achizițiile prin programul Noua Casă.

Piața imobiliară refuză să scadă

Pandemia de coronavirus chinezesc și izolarea impusă din cauza acesteia par să fi influențat destul de puțin piața imobiliară din România.

În luna iulie 2020,  la nivelul întregii ţări, s-au vândut 50.153 de imobile, cu 3.335 mai multe faţă de luna trecută.

Pe de altă parte, numărul caselor, terenurilor şi apartamentelor care au făcut obiectul contractelor de vânzare-cumpărare, la nivel naţional, în luna iulie a acestui an, este cu 737 mai mic faţă de perioada similară a anului trecut, anunţă vineri Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI).

Potrivit unui comunicat al ANCPI citat de Agerpres, cele mai multe vânzări de imobile au fost înregistrate, în luna iulie 2020, în Bucureşti – 9.017, Cluj – 3.484 şi Ilfov – 3.395, iar judeţele cu cele mai puţine imobile vândute în aceeaşi perioadă sunt Olt – 197, Caraş Severin – 235 şi Mehedinţi – 312.

Ne puteți urmări și pe Google News