Galaţi, pe ultimul loc în topul intermediar „Oraşul de vis”

Galaţi, pe ultimul loc în topul intermediar „Oraşul de vis”

Campania lansată de evz.ro a intrat în a opta săptămână. Ne vom opri câteva zile pe malul Dunării, într-un oraş-vedetă, personaj de filme şi cărţi, dar cu un deficit de popularitate.

Proiectul ambiţios lansat de evz.ro, în urmă cu şapte săptămâni, a ajuns aproape de mijlocul perioadei de desfăşurare. Opt municipii, din cele 15 alese să participe în competiţia „Oraşul de vis”, aşteaptă ca secretele să le fie descoperite şi prezentate cititorilor.

În luna august vom afla care oraş din România oferă locuitorilor cele mai bune condiţii de trai, indiferent dacă este vorba despre infrastructură, mediu, sănătate, cultură şi educaţie, siguranţă, administraţie sau dezvoltare economică.

“Galaţiul nu se mai vede de la Bucureşti”

Eminescu se referea la Galaţi ca la un „oraş al teilor”, graţie zecilor de copaci plantaţi pe celebra stradă Domnească, menţionată şi în roman „Toate pânzele sus”, al lui Radu Tudoran.

Al doilea port al României, din care navele pot ajunge la Marea Neagră, Dunărea fiind de aici navigabilă, Galaţiul şi-a pierdut, treptat, din forţa de a folosi avantajele care i-au adus odată prestigiul de important centru economic regional şi care, în trecut, i-au permis o dezvoltare accelerată.

Pe site-ul www.evz.ro, fiecare dintre cele 15 oraşe participante are propria pagină de prezentare. Comentariile postate de cititori la Galaţi arată “un oraş cu potenţial, dar care a pierdut competiţia cu Constanţa pentru titlul de pol de dezvoltare în regiunea de sud-est”. Acesta a fost prima opinie postată de public la Galaţi, pe 6 aprilie, în ziua lansării competiţiei „Oraşul de vis”. Marea nemulţumire a gălăţenilor este îndreptată spre administraţia locală. “Un oraş cu un potenţial pe cât de mare, pe atât de nevalorificat”, consideră Marian C., un alt cititor. Acesta acuză nu doar corupţia pe plan local, ci şi “lipsa bunului simţ în rândul multor locuitori, care e de-a dreptul înspăimântătoare”.

Galaţi a fost tot timpul un oraş-emblemă al Moldovei. Din păcate, administraţia incompetentă şi amatorismul politicienilor au făcut să fie şters de pe hartă ca oraş de top. Galaţiul nu se mai vede de la Bucureşti. Votez, totuşi, acest oraş care poate naşte din propria cenuşă şi care poate redeveni ce a fost odată: vârful de lance din economia celor două principate”.

Apel la fidelitate locală

Opiniile favorabile nu au întârziat să apară, însă numărul lor este inferior celor care prezintă elementele negative.

“E oraşul de la Dunăre, faleza, strada Domnească şi al ei parfum de tei, Grădina Botanică, Parcul Eminescu, Grădina Publică, numeroase localuri pline de tineret, tramvaiul, pescuitul, (ce-a mai rămas din el). Centrul istoric, atât de frumos (în perioada interbelică), turnul televiziunii, cu al lui restaurant care oferă o privelişte superbă, muzeele şi monumentele de arhitectură şi multe altele. Este oraşul nostru scump. Dă la o parte praful şi mizeria şi poţi descoperi un oraş frumos, dar care a suferit mult!”, susţine şi Veronica Simion pe site-ul www.evz.ro.

În spatele acestui îndemn, însă, Galaţiului îi lipsesc argumentele care să-i convingă pe locuitori să-l voteze. În acest moment, „oraşul teilor” ocupă ultima poziţie în topul popularităţii (376), la o distanţă de peste 7.400 de voturi de liderul clasamentului, Braşov.

Spre deosebire de restul oraşelor participante în campania „Oraşul de vis”, Arad, Bacău, Braşov, Brăila, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Iaşi, Oradea, Piteşti, Ploieşti, Sibiu, Timişoara şi Bucureşti, în cazul cărora s-a simţit competiţia şi mândria locală, Galaţi a intrat pe ultimul loc în votul de popularitate şi a continuat să ocupe această poziţie până în acest moment. Cultura, un colac de salvare

Nici atunci când vine vorba despre notele acordate de public situaţia nu este mai bună. Din rândul celor şapte criterii pentru care cititorii au acordat note, doar una trece peste pragul valoric 5.

Astfel, pentru criteriul Administraţie are cea mai mică notă, 4.02, la Mediu a fost evaluat cu 4.33. La Sănătate, galaţenii au acordat o notă medie de 4,43, la Infrastructură 4.48, la Siguranţă 4.55. Pentru Dezvoltarea economică a primit nota 4.57, cea mai mare valoare fiind îndreptată spre Cultură şi Educaţia, cu nota 5.09.

PROVOCARE

Marele câştigător, ales de cititori

Fiecare vot de popularitate şi notă de evaluare fac diferenţa în clasamentul competiţiei „Oraşul de vis”. Până la încheierea campaniei, în luna august, vom realiza o carte de prezentare obiectivă celor 15 oraşe alese în acest proiect inovator.

Publicul este implicat direct în desemnarea câştigătorului. Notele care vor conduce la alcătuirea topului final vor fi acordate astfel: 50% din pondere revine numărului de voturi de popularitate acordate de public, 25% pentru notele primite pe criterii evaluate tot de cititori, iar 25% din pondere aparţine notelor www.evz.ro, acordate criteriilor pe baza informaţiilor oficiale oferite de autorităţi.

Aşteptăm de la cititori, pe adresa oraşuldevis@evz.ro, fotografii din municipiile concurente.

Ne puteți urmări și pe Google News