MAI dă apă la moară conspiraționiștilor. Ce a făcut „Dorelul” cu caschetă
- Ionel Sclavone
- 22 iulie 2020, 06:54
O eroare dintr-o comunicare a Ministerului Afacerilor Interne, pe tema evoluției pandemiei de coronavirus, este de natură să alimenteze teoriile conspirațiilor pe această temă.
Reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne au publicat, luni, pe pagina de Facebook a instituției, un grafic cu date statistice privind evoluția pandemiei de coronavirus. Autorul postării a trecut o dată greșită pe imaginea cu informațiile statistice, 21 iulie. Astfel, la prima vedere, părea că luni, 20 iulie, ministerul a dat publicității informații care ar fi trebuit să apară abia marți, o zi mai târziu.
Practic, cei care administrează contul de Facebook al Ministerului au greșit fotografiile și, peste postarea care a fost făcută luni, au încărcat și fotografia de marți, dând impresia că informațiile au fost manipulate. Ulterior, situația a fost remediată.
Deși greșeala a fost corectată, gafa de pe contul de Facebook al Ministerului Afacerilor Interne este de natură să înfierbânte imaginația adepților teorii conspirației și a negaționiștilor care nu cred în existența noului coronavirus și a pandemiei de COVID-19.
De altfel, curentul celor care nu cred în existența coronavirusului și în pericolul pe care îl reprezintă este destul de important, adepții săi făcându-și cunoscute teoriile pe rețelele de socializare și la proteste organizate în piețe publice. Aceștia refuză să poarte mască de protecție și să respecte măsurile impuse de autorități pentru a împiedica răspândirea virusului.
Mulți consideră că statul manipulează informațiile și ascunde date esențiale, pentru a controla populația prin intermediul măsurilor pe care le impune. Potrivit cercetărilor sociologice, aproape jumătate dintre români cred că „statul a ascuns informații importante în această criză și în același procent cred că statul și presa au avut o înțelegere pentru a trunchia, denatura sau limita informații cu privire la COVID-19”.
Într-un procent aproape similar, românii sunt de părere că noul coronavirus nu este așa de periculos pe cât se crede și pe cât se spune în comunicările oficiale ale autorităților.
Chiar unul dintre importanții lideri ai PSD, Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui, a afirmat într-o ședință, în fața colegilor săi de partid, că acest coronavirus nu există.