Evenimentul Zilei > International > Raport devastator despre influența Rusiei în Marea Britanie. Cum a acționat Kremlinul
Raport devastator despre influența Rusiei în Marea Britanie. Cum a acționat Kremlinul

Raport devastator despre influența Rusiei în Marea Britanie. Cum a acționat Kremlinul

Mult așteptatul raport despre implicarea Rusiei în politica internă a Marii Britanii, elaborat de Comitetul pentru Informații și Securitate (ISC) de pe lângă Parlamentul Britanic a fost dat publicității și conține informații cu privire la Brexit, referendumul scoțian pentru independență și social media.

Din documentul elaborat de Comitetul pentru Informații și Securitate (ISC) al Camerei Comunelor se desprind mai multe concluzii cheie, conform itv.com. Potrivit raportului, este dificil, dar nu imposibil de dovedit că Rusia ar fi încercat să influențeze referendumul pentru Brexit. În acest sens, în raport se consemnează:

„Au existat acuzații publice răspândite potrivit cărora Rusia a încercat să influențeze referendumul din 2016 privind aderarea Regatului Unit la UE. Impactul unor astfel de încercări ar fi dificil – dacă nu imposibil – de evaluat și nu am încercat să facem acest lucru. Cu toate acestea, este important să se stabilească dacă un stat ostil a luat măsuri deliberate cu scopul de a influența un proces democratic din Marea Britanie, indiferent dacă acesta a avut succes sau nu”.

Documentul arată că Guvernul britanic a eșuat în investigațiile implicării Kremlinului în campania pentru referendumul Brexit din 2016 și nu a prezentat ISC nici o evaluare a acestor tentative de implicare.

„Nu ne-a fost furnizată nicio evaluare post-referendum a încercărilor Rusiei de a se implica în alegeri. Această situație contrastează evident cu situația din Statele Unite în care a existat o evaluare oficială a comunității de informații în ceea ce privește interferența rusească în alegerile prezidențiale din 2016. Ea a apărut la două luni de la scrutin iar un sumar neclasificat a fost făcut public”, au arătat autorii raportului.

Raportul mai arată că serviciile de informații britanice nu au perceput securitatea scrutinului ca fiind parte a rolului lor pentru că s-au temut că această problemă este mult prea sensibilă.

Oligarhii ruși promovează interesele Kremlinului

Astfel, se vorbește despre creșterea influenței rusești în Marea Britanie datorită politicii economice care a permis ca numeroși oligarhi, între care și apropiați ai președintelui Vladimir Putin, să investească sume importante, de proveniență îndoielnică, mai ales în Londra.

Influența rusă în Marea Britanie a devenit ceva normal, iar afaceriștii ruși au fost primiți cu brațele deschise de guvernele britanice. De asemenea, aceștia au fost acceptați în cercurile sociale și de afaceri datoritî bogăției lor.

Parte din profiturile obținute de oligarhii ruși au fost utilizate pentru a finanța firme de PR, organizații de caritate sau politice, instituții culturale sau de educație care au contribuit la promovarea intereselor rusești și la spălarea reputației regimului de la Kremlin.

„Banii au fost investiți și în extinderea patronajului și a construirii influenței într-o sferă largă a societății  britanice – firmele de PR, organizațiile de caritate, interesele politice, mediul academic și instituțiile culturale au fost toți beneficiari ai banilor rusești și au contribuit la procesul de «spălare a reputației»”, se arată în raport.

Deputatul Stewart Hosie, membru al Comitetului de Informații și Securitate, a declarat că „Rusia reprezintă o amenințare globală la adresa securității, alimentată de paranoia față de Occident și de dorința de a fi văzută ca o mare putere resurgentă.

Despre companiile de social-media

Raportul mai critică și companiile de social media pentru că nu au luat măsuri pentru a opri răspândirea știrilor false și a dezinformărilor. Drept urmare, se arată că este nevoie de un protocol, cu aceste companii pentru ca acestea să fie obligate să elimine oriuce astfel de materiale de pe platformele lor.

Raportul concluzionează că autoritățile britanice, serviciile de securitate și comunitatea de informații trebuie să ia măsuri pentru a asigura securitatea procesului electoral și pentru a da siguranță alegătorilor că actul democratic este sigur și nu poate fi influențat de interese străine.

Raportul vine la finalul unei investigații de opt luni în ce privește influența rusească în politica britanică și în viața publică a Regatului. Raportul a fost întârziat de alegerile parlamentare generale de la sfârșitul anului trecut.

 

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: