Reacția Gabriel Resources, după decizia în cazul Roșia Montană. Canadienii iau în calcul o contestație

Reacția Gabriel Resources, după decizia în cazul Roșia Montană. Canadienii iau în calcul o contestațieRoșia Montană. Sursa foto: Arhiva EVZ

Compania canadiană Gabriel Resources ia în calcul să conteste decizia ICSID în cazul Roșia Montană, considerând că instanța nu a ținut cont de probele sale.

Gabriel Resources a avut o primă reacție după decizia ICSID cu privire la Roșia Montană. Compania canadiană nu este mulțumită cu verdictul și intenționează să-l conteste, printr-o cale de atac extraordinară.

Gabriel Resources nu acceptă decizia ICSID

Reprezentanții companiei canadiene au anunțat că iau în calcul o contestație la decizia instanței de arbitraj favorabilă României. Reprezentații Gabriel Resources apreciază că este o decizia în cazul Roșia Montană ar fi eronată. Într-un comunicat de presă, conducerea companiei a transmis că Guvernul României s-a implicat politic pentru a împiedica „un proiect minier emblematic”, agreat printr-un contract de parteneriat cu statul.

Gabriel Resources are îndoieli cu privire la corectitudinea deciziei tribunalului deoaece a fost luată cu o majoritate de 2 la 1, și nu în unanimitate. Drept urmare, analizează inclusiv o contestație prin intermediul procesului de anulare prevăzut de Convenția ICSID.

„Compania analizează decizia Tribunalului împreună cu consilierii săi juridici pentru a-și evalua opțiunile, inclusiv pentru a contesta decizia prin intermediul procesului de anulare prevăzut de Convenția ICSID. Considerăm că decizia majorității este profund eronată. Așa cum a recunoscut arbitrul disident, intervenția politică susținută a Guvernului României în drepturile contractuale ale Gabriel a împiedicat dezvoltarea unui proiect minier emblematic deținut în parteneriat cu statul”, a transmis Anna El-Erian, președintele Gabriel Resources.

România a câștigat în cazul Roșia Montană

Statul român a câștigat procesul de arbitraj deschis de Gabriel Resources, în dosarul Roșia Montană. Verdictul a fost surprinzător. Aceasta în condițiile în care premierul Marcel Ciolacu și ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, anunțau să se așteaptă să piardă. Mai mult, sugerau că despăgubirile pe care statul urma să le achite porneau de la 2 miliarde de dolari și puteau ajunge până la 6,7 miliarde de dolari.

După decizia ICSID, Gabriel Resources și-a exprimat „sincerele aprecieri” pentru acționarii care au avut răbdare pe parcursul procesului.

„Ne vom lua timp pentru a ne evalua opțiunile, dar ne grăbim să transmitem sincerele noastre aprecieri acționarilor noștri pentru sprijinul și răbdarea lor de neclintit pe parcursul acestui proces prelungit. Dorim, de asemenea, să ne exprimăm recunoștința față de conducerea noastră serioasă și harnică și față de echipa de angajați, din România și din străinătate, care și-au dedicat o parte semnificativă a carierei lor pentru dezvoltarea acestui proiect, cu convingerea sinceră că acesta este în interesul țării”, a transmis Gabriel Resources în comunicatul de presă.

Gabriel Resources crede că s-a pierdut o oportunitate

Reprezentanții companiei sunt de părere că România a ratat o oportunitate economică. Potrivit acestora, exploatarea de la Roșia Montană ar fi adus beneficii sociale și financiare.

„Acționarii Gabriel au investit sute de milioane de dolari pentru a livra un proiect minier transformațional care ar fi adus beneficii sociale și financiare foarte importante pentru poporul român, nu doar la Roșia Montană, ci în toată România. Regretăm că România, economia și cetățenii săi, au ratat oportunitatea de a beneficia de acest proiect minier. Vom studia în detaliu decizia Tribunalului înainte de a ne evalua următorii pași”, se precizează în comunicatul de presă.

În ultimele săptămâni, premierul Marcel Ciolacu a făcut comentarii cu privire la o eventuală decizie nefavorabilă în dosarul Roșia Montană. El a dat vina pe Dacian Cioloș și pe guvernul pe care l-a condus în 2015 - 2016.

 

Marcel Ciolacu, despre Roșia Montană

Sursa foto: EVZ

Jocuri pe bursele de valori cu acțiunile Roșia Montană

În contextul declarațiilor premierului Marcel Ciolacu și ale ministrului Finanțelor, acțiunile companiei Gabriel Resources au început să crească. Iar cei care au cumpărat când erau la o valoare minimă și au vândut în momentul în care se aștepta verdictul au făcut profituri frumușele.

„În ultima lună, acţiunile Gabriel Resources s-au dublat ca valoare la Bursa din Toronto, de la 0,43 dolari canadieni / acţiune în 31 ianuarie la 0,87 în 8 martie. Vineri, acţiunile companiei au fost oprite de la tranzacţionare de către organismul de reglementare al Bursei din Toronto, după ce cu o zi înainte compania anunţase că a fost informată de Tribunalul de Arbitraj că în 8 martie va fi comunicată o decizie în procesul pe care l-a deschis împotriva României în 2015.

În tot acest interval, începând cu 31 ianuarie, valoarea de capitalizare pe Bursă a Gabriel Resources aproape s-a dublat, de la 335 de milioane de dolari americani, la aproape 600 de milioane de dolari, scrie Europa Liberă.

Trebuie spus că mulți s-au înghesuit să cumpere, la un preț ridicat, influențați de declarațiile de la București. Înainte de pronunțarea ICSID, BRK, o firmă de brokeraj din Cluj-Napoca, a anunțat că deține peste un milion de acțiuni ale Gabriel Resources. Titlurile fuseseră achiziționate pentru un preț mediu de 0,39 dolari canadieni (CAD)/acțiune, la finalul anului trecut. Iar înainte de pronunțare, prețul s-a dublat, ajungând la 0,87 CAD/titlu.