Gabriel Diaconu, despre corectitudinea politică în psihiatrie: „Eu nu vreau să trăiesc într-o societate psihologic corectă”
- Carmen Alecu
- 16 mai 2021, 08:25
Gabriel Diaconu este unul dintre recenzorii pentru manualul de clasificare internațională a bolilor, pe circa 15 categorii de diagnostice. Când apar boli care se „intersectează” cu legea, opinia experților contează.
În acest sens, experții au încercat să răspundă la întrebarea dacă este corect sau incorect ca un medic să poată continua să profeseze, în cazul în care are o formă de psihopatologie sau dacă un chirurg ar trebui să opere dacă are o formă de psihopatologie.
Răspunsurile, evident, nu se pot bifa simplu, în căsuța în care scrie DA sau în cea în care scrie NU. Nu e o problemă care poate fi tratată universal, ci doar contextualizat.
Oamenii nu sunt boli. Oamenii au boli
Reputatul medic psihiatru este de părere că bolile n-ar trebui, decât în cazuri limită, să interzică calitatea de a deveni părinți. La fel, boala n-ar trebui să scoată oamenii din cariere.
„Eu le spun pacienților mei: „Oamenii nu sunt boli. Oamenii au boli”. Și boala poate sau nu să intervină în exercitarea unei anumite activități. Ieșirea din stigmă în psihiatrie, de cele mai multe ori se împiedică de psihiatri și de pacienți. Dar se împiedică și de psihiatri.
Eu, când mă duc și vorbesc oamenilor despre diagnosticul în psihiatrie sau despre faptul că le spun uneori pacienților mei că nu au toate țiglele pe casă, se supără pe mine. Pentru că, vai de mine, e stigmatizant să-i spui pacientului că nu are țiglele pe casă.
Și eu le spun că, în primul și în primul rând, eu am voie să vorbesc de „țiglele pe casă” și cu pacientul cu schizofrenie și cu pacientul cu demență, atâta vreme cât omul ăla înțelege vocabular.
De fapt, stigmatizant este să ceri un vocabular politicos. Corectitudinea politică în psihiatrie a făcut ca stigma să devină din ce în ce mai profundă. Și de multe ori, psihiatrii spun „Auzi, dar să nu spui nimănui că tu ai diagnosticul ăsta. Hai să rămână între noi”. Și stigmatizează cu asta? Bineînțeles.
Sau, și aici este și mai periculos, „Poate că vrei să nu faci copii”. Genul ăsta de gândire eugenică există și e contemporană nouă”, a subliniat Gabriel Diaconu, cadrul emisiunii „Dosare de presă”, la EVZ PLAY.
La capătul tunelului unei societăți psihologic corectă se află un fel de Om Nou
Medicul psihiatru nu crede în eficiența unei poliții medicale, „pentru că a fost deja încercată și a eșuat lamentabil”. Mai mult de atât, generațiile de după aceste experimente au avut parte de un pedigree „foarte greu”.
„Momentul în care medicina iese din matcă și se transformă într-un instrument al dreptății morale este foarte periculos. Eu nu vreau să trăiesc într-o societate psihologic corectă. Paradoxal, nu vreau să trăiesc într-o lume care este orto-cale medicală. Pentru că de fiecare dată vezi la capătul tunelului un fel de Omul Nou. Și ăsta e momentul la care ar trebui să-ți oferi pauză.
Dar când e vorba de strict argumentul acesta, vin ceilalți și spun, „Da, ok, înseamnă că totul trebuie lăsat la mâna individului și individul decide”. E o falsă dihotomie, de fapt ele nu sunt în contradicție. Sunt momente în care pacientul decide și momente în care medicul decide. Nu este sau-sau. Ideal ar fi și-și.
(...) Lumea către care tindem trebuie să fie o lume care ia și ce e bun și care rezolvă și ce e mai puțin bine” a declarat cunoscutul psihiatru.