Muzicianul a primit inca din 1998 dreptul de a canta la celebrul instrument prin decizia Lordului Yehudi Menuhin.
Violonistului roman cu cel mai dens palmares i-a fost refuzata cea mai intensa bucurie pe care o poate gusta un artist: sa cante la un Stradivarius. De opt ani, Gabriel Croitoru viseaza la instrumentul pe care l-a primit virtual din mana maestrului Yehudi Menuhin, dar pe care familia Voicu nu l-a scos niciodata din seif pentru el.
Acum, ca vioara a reintrat in posesia statului, Croitoru spera s-o aiba nu pentru toata viata, cum i se promitea initial, ci macar pentru cateva luni: "Sa-mi dea ministerul vioara pentru un an, doi, numai sa mi-o dea. Vreau ca acel concurs din 1998 sa aiba o finalitate".
De ce e atat de important sa-ti canti partiturile cu un Stradivarius? "Sunt atat de putini cei care au ocazia sa atinga macar un Stradivarius incat mi s-ar parea stupid ca vreun artist de pe lumea asta sa nu-si doreasca asa ceva", crede Croitoru.
"Are o tehnica impecabila" Despre Gabriel Croitoru, in varsta de 41 de ani, presa franceza nota ca este "un violonist exceptional, cu o tehnica impecabila". De un palmares asemanator cu al sau nu se bucura niciun alt roman.
Absolvent al Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti (1987), a cantat in peste 800 de concerte ca solist, acompaniat de diverse orchestre, inclusiv de London Royal Philharmonic, Monte Carlo Symphony sau Lyon Symphony.
A luat vioara in mana la Galati, la doar 6 ani, cu profesorul Ionel Nistor. "A fost o pura intamplare. Cineva i-a spus tatalui meu ca am ureche muzicala si el m-a dus sa ma testeze la o profesoara de muzica. Cum ea cunostea un profesor de vioara, m-a dat pe mana lui", povesteste violonistul. La Bucuresti, ca elev la "George Enescu", a luat lectii cu Mihai Constantinescu, apoi cu Stefan Gheorghiu.
Fiica sa, Simina, ii calca pe urme La 14 ani s-au ivit primele rezultate: trofeul Concursului International de Vioara "Henryk Wieniawski" din Polonia. Au urmat premii la competitiile "Niccolo Paganini", "Fritz Kreisler", "Pablo Sarasate" sau "Zino Francescatti". Acum este solist al Filarmonicii din Ploiesti, face parte din cvartetul Transilvan si este profesor de vioara la Universitatea de Muzica din Capitala.
Familia intreaga ii este una de violonisti. Fiica sa Simina, 17 ani, ii calca deja pe urme, iar sotia, Ioana, este lector la aceeasi universitate. "Simina a inceput sa invete de la 5 ani si a luat deja foarte multe premii la concursuri", spune artistul. Prin apartamentul lor din Calea Mosilor stau cuminti partituri si viori, printre canapele, pe care dorm canisul Bobi si motanul persan Miky.
"Vecinii mei s-au obisnuit deja cu recitalurile. Vin si ma intreaba uneori de ce nu cant azi", spune violonistul. "Fugim de cate ori putem la casa de la munte, de la Poiana Tapului, unde mai avem patru caini, doi ciobanesti mioritici si doua corcituri, pe care-i iubim nespus."
Aplaudat de Menuhin In septembrie 1998, celebrul Yehudi Menuhin, Ion Caramitru, pe-atunci ministrul culturii, si Madalin Voicu asistau multumiti la prestatia singurului concurent din cei trei inscrisi in competitia pentru acordarea viorii Stradivarius.
De o ora a fost nevoie ca maestrul Menuhin sa se ridice incantat: "Domnilor, din punctul meu de vedere, concursul s-a incheiat. Dati-mi premiul sa i-l dau omului". In momentul acela s-a ridicat Caramitru si s-a indreptat spre Madalin sa ia vioara. Dar el n-a adus-o", isi aminteste Croitoru. Si n-a adus-o pana nu s-a simtit amenintat de procesul cu MCC, abia dupa opt ani.
Ca sa-si faca dreptate, violonistul a inaintat o solicitare la Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) si s-a sfatuit cu Avocatul Poporului. "El mi-a spus ca as putea solicita si daune din partea MCC, dar pe mine nu ma intereseaza daunele lor. Tot ce vreau este sa cant la Stradivariusul acela", insista violonistul.
"Vino si ia-o, c-a inceput sa crape" In disputa dintre adevaratul posesor al viorii, statul roman, si urmasii violonistului Ion Voicu, Gabriel Croitoru se vedea un personaj secundar. Madalin Voicu n-a cedat vioara fara a obtine ceva in schimb. Si a cerut: Parcul Ioanid sa fie numit "Ion Voicu", MCC sa finanteze un concurs de vioara "Ion Voicu", iar casa in care locuieste mama lui, Madeleine, adica sediul Fundatiei "Ion Voicu", sa fie renovata din banii statului. "Avea tot felul de cereri care nu stiu ce legatura aveau cu Stradivariusul. Eu eram prins la mijloc."
O singura data s-a bucurat de Stradivarius, cat pentru un drum scurt la Cluj, la lutierul Pavel Onoaie. Doua zile si doua nopti a stat in atelier, cu usile inchise si ochii-n patru, sa nu se intample neprevazutul cu o vioara de doua milioane de euro. "In urma cu doi ani, imi da Madalin telefon: "Uite, daca mai vrei vioara, vino si ia-o, ca a inceput sa crape". Era o fisura grava, cam de zece centimetri, puteai baga degetul in ea."
Lutierul a desfacut vioara bucata cu bucata, cu migala unui chirurg. Pe una dintre fete descoperise niste fasii subtiri de vreo 20 de centimetri lipite pesemne de un ageamiu, care estompau din sunetele viorii. "Nu stiu cine le-a pus acolo si ce cautau, dar e sigur ca nu a fost un profesionist."
TRASEU
Istoria Stradivariusului > Vioara Stradivarius Elder, acum Voicu, a fost realizata in 1702 si este una dintre ultimele de acest tip din lume. A fost cumparata de statul roman cu 80.000 de franci elvetieni de la firma "Henry Werro", in 1956, si data in folosinta violonistului Ion Voicu pe baza unui act de comodat.
> In 1985, Suzana Gadea, presedintele Consiliului Culturii si Educatiei Socialiste, a primit ordin de la Elena Ceausescu sa confiste vioara. Ion Voicu si-a recuperat-o abia in 1990.
> Familia Voicu a inapoiat instrumentul statului la zece ani dupa moartea maestrului si abia dupa ce MCC a intentat un proces.