Parchetul General cercetează cum s-a instrumentat dosarul în care a fost condamnat Gabriel Berca

Parchetul General cercetează cum s-a instrumentat dosarul în care a fost condamnat Gabriel Berca

Fostul ministru de Interne şi consilier prezidenţial al lui Traian Băsescu a primit o sentinţă de trei ani de închisoare cu executare după un simulacru de proces

Răsturnare spectaculoasă de situaţie în cazul fostului ministru de Interne şi consilier prezidenţial, Gabriel Berca, condamnat de Curtea de Apel Bacău la trei ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă în formă continuată. Sentinţa nu este definitivă, dosarul aflându- se la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Însă, potrivit surselor Evenimentului zilei, Parchetul General a deschis in rem un dosar privind modul în care s-a instrumentat dosarul penal în care Berca a fost condamnat.

Doar un denunţ

Gabriel Berca a fost condamnat în baza unui rechizitoriu construit doar în urma unui denunţ şi al unei delaţiuni scrise sub presiune. Fostul ministru de Interne a fost acuzat că a primit 220.000 de euro de la omul de afaceri Viorel Rusu, prin intermediul deputatului PDL Mihai Banu. Pentru acea sumă, Berca ar fi trebuit să intervină la Guvern în vederea recuperării a 5,2 milioane de lei, bani cheltuiţi cu executarea lucrărilor de construcţie la şcoala din comuna Ardeoani, judeţul Bacău. Însă, Berca nu făcut nimic pentru a-l ajuta pe Rusu şi nici nu a primit vreun sfanţ. Banii au fost încasaţi de către constructorul Viorel Rusu la sfârșitul anului 2014, pe filiera PSD, grație lui Liviu Dragnea și Guvernului Ponta. Atunci, Berca nu mai deţinea nicio funcţie din care ar fi putut influenţa plata.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce ascunde Consiliul Judeţean Bacău

Avocatul lui Gabriel Berca a cerut în scris date despre finanţarea construirii şcolii din Ardeoani de la Consiliul Judeţean Bacău, în vederea prezentării lor instanţei de la Înalta Curte. Principala întrebare pusă a fost dacă Consiliul a întocmit şi transmis, în perioada 2013-2014, către Ministerul Dezvoltării Regionale documentaţia privind achitarea arieratelor înregistrate de UAT Ardeoani către constructorul şcolii. Consiliul Judeţean a răspuns că nu poate da curs solicitării, dar dacă ICCJ va solicita informaţiile respective le va furniza cu celeritate.

Acest aspect este important deoarece Curtea de Conturi a stabilit în 2015 că plățile s-au făcut fără respectarea procedurilor legale, folosinduse Fondul de rezervă al Guvernului, care era destinat plăților pentru lucrări din luna precedentă și nicidecum pentru datoriile din perioada 2007-2013.

Pe cine ar putea viza ancheta procurorilor

Gabriel Berca a fost anchetat şi arestat preventiv de procurorul Cornelia Hrincescu de la DNA Bacău. Cu o zi înainte de a-l reţine pe Berca, procurorul de caz a clasat perioada februarie- aprilie 2012 în care inculpatul era ministru de Interne pentru că nu ar fi putut să facă reţinerea fără avizul preşedintelui României. Mai mult, cazul ar fi fost de competenţa Înaltei Curţi şi nu a instanţei locale. Fostul ministru a fost condamnat de judecătorul Dumitru Pocovnicu de la Curtea de Apel Bacău. Acesta nu a ţinut cont de declaraţiile date de martori în instanţă. Pocovnicu a fost revocat, în 2004, din funcţia de preşedinte al Tribunalului Bacău, după un control al Cosiliului Superior al Magistraturii. Controlul a fost declaşat, potrivit presei din acea vreme, deoarece existau suspiciuni privind utilizarea incorectă a banilor publici destinaţi construcţiei noului sediu al Tribunalului şi Curţii de Apel Bacău.