Gavrilă Pele Balint ocupă de un an funcţia de selecţioner al naţionalei Republicii Moldova. Cu fostul atacant al Stelei pe bancă, reprezentativa de peste Prut a strâns şase puncte în preliminariile pentru Euro 2012 (învingând Finlanda şi San Marino şi pierzând la limită partidele cu Ungaria şi Olanda). În clasamentul FIFA, Moldova a reuşit să urce de pe locul 100, de unde o preluase Balint, până pe 81.

Naţionala Moldovei se află în Portugalia, într-un turneu de pregătire care include şi două amicale. Primul dintre acestea a fost pierdut de echipa lui Balint, 0-1 cu Polonia, ca urmare a unei gafe de proporţii a portarului Namaşco (acesta scăpând mingea printre picioare), iar astăzi va disputa următorul meci de pregătire, cu Andorra.

Într-un interviu acordat ieri pentru EVZ, Gabi Balint şi-a exprimat regretul că nu îl are la naţionala sa pe George Florescu, jucătorul criticat aproape de toată lumea în România. Dacă n-ar fi fost convocat anul trecut de Răzvan Lucescu printre tricolori, Florescu ar fi evoluat acum pentru basarabeni.

EVZ: Gabi, eşti mulţumit de ce ai realizat la naţionala Moldovei?
Gabi Balint:
În mare parte, da. Am scos un rezultat bun cu Finlanda, am obţinut până acum şase puncte în preliminariile pentru Euro 2012, iar jocul echipei s-a îmbunătăţit. Bine, suntem departe de a visa la calificări la turneele finale, dar un mic progres cred că s-a înregistrat.

Moldova urcă în clasamentul FIFA, iar România e în continuă cădere. E posibil să ajungă vecine în această ierarhie cele două echipe?
Ei, nici chiar aşa. Probabil că situaţia actuală se datorează faptului că noi am strâns şase puncte în preliminarii, iar tricolorii doar două, dar, cinstit vorbind, Moldova nu se poate ridica în momentul actual la nivelul României.

Ajutat de Dan Petrescu

Mai întâmpini probleme în selecţionarea jucătorilor care evoluează în Rusia?
Da, nu s-a rezolvat nimic. La programarea partidelor din liga secundă rusească nu se ţine cont de calendarul FIFA, aşa că meciurile se suprapun, iar jucătorii nu sunt lăsaţi la naţională. Doar pe jucătorii moldoveni legitimaţi la Kuban Krasnodar i-am putut aduce la lot şi când erau în liga a doua. Am avut noroc că Dan Petrescu ne-a înţeles.

Te gândeşti să naturalizezi fotbalişti români?
Nu, pentru că este foarte greu. Nu poţi naturaliza un jucător aşa, peste noapte. E adevărat că anul trecut am fost aproape de a-l aduce la naţionala Moldovei pe George Florescu. Vorbisem cu băiatul şi el a fost de acord să joace pentru noi, dar, între timp, a fost convocat de Răzvan Lucescu la naţionala României şi normal că a ales să evolueze pentru tricolori. Florescu ar fi fost foarte util naţionalei Moldovei. Chiar dacă în România e atât de criticat, mie îmi place foarte mult de el.