G7 avertizează China că orice constrângere economică „va avea consecințe”

G7 avertizează China că orice constrângere economică „va avea consecințe” China .Sursa foto: Pixabay

Liderii țărilor G7, reuniți la summitul de la Hiroshima, Japonia, au avertizat sâmbătă, 20 mai, că orice încercare de "coerciție economică" ar avea "consecințe", vizând, fără să o numească, practicile Chinei.

"Vom lucra împreună pentru a ne asigura că încercările de a folosi dependențele economice ca armă" sunt "sortite eşecului", au declarat într-un comunicat șefii de stat și de guvern ai grupului celor șapte democrații cele mai industrializate.

Liderii G7 vor să împiedice ca exporturile de tehnologie către China să le afecteze securitatea națională, a declarat un înalt oficial american. Aceste măsuri ar trebui să se concentreze pe construirea de lanțuri de aprovizionare mai rezistente pentru țările G7, care sunt puternic dependente de China în anumite sectoare, a declarat consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan.

De asemenea, acordul va conține, măsuri menite "să protejeze tehnologiile sensibile, cum ar fi controale la export și dispoziții cu privire la investiții în străinătate", a adăugat el. În ultimele luni, Washingtonul a desfășurat o campanie intensă pentru a restricționa accesul Chinei la instrumente avansate de producție de semiconductori, invocând preocupări de securitate națională și împingând Japonia și Țările de Jos să ia măsuri similare.

Ne puteți urmări și pe Google News

China a fost avertizată la summitul G7

Jake Sullivan a adăugat că diferențele din trecut dintre Statele Unite și țările Uniunii Europene cu privire la poziția de adoptat față de China s-au estompat în mare măsură și că strategia comună va sublinia necesitatea de a proteja, evitând în același timp o confruntare directă cu Beijingul. "Liderii G7 vor face și astăzi (sâmbătă - n.tr.) o declarație cu privire la abordarea noastră comună, abordarea noastră aliniată" față de China, care nu conține nimic "ostil" sau "gratuit", ci mai degrabă un apel la

"relații stabile cu China și lucrul împreună pe probleme de interes reciproc", potrivit lui Sullivan.

Acest text va preciza și "preocupările" G7 față de Beijing, "dar acestea sunt bine cunoscute Chinei", a mai declarat el, considerând că diplomația "intensă" efectuată de la începutul mandatului președintelui american Joe Biden, în ianuarie 2021, a dus la o "aliniere" a G7 pe această problemă. "Aceasta este o politică multidimensională și complexă pentru o relație complexă cu o țară cu adevărat importantă", a spus el.

Un oficial al Uniunii Europene a mai spus că G7 este "gata să coopereze" și să evalueze riscurile pe problemele strategice legate de China. O sursă diplomatică franceză a apreciat, la rândul său, că în cadrul G7 coeziunea cu privire la China "a progresat, într-adevăr": "Nu ne aflăm într-o situație în care, pe de o parte, Statele Unite fac presiuni pentru o politică ultraagresivă față de China, iar pe de altă parte, încercăm să contracarăm acest lucru", a asigurat această sursă pentru AFP.

sursa: RADOR / lefigaro.fr