Fusta bufantă a anilor 2000 a acaparat străzile! Cea mai căutată piesă vestimentară

Fusta bufantă a anilor 2000 a acaparat străzile! Cea mai căutată piesă vestimentară sursă foto: Facebook / Full Fit UK

Imaginată inițial în anii '50, populară în anii '80 și din nou în anii '00, fusta bufantă, uneori cunoscută sub numele de puffball, are un nou moment de glorie în 2024. Cu forma sa rotunjită și lungimea scurtă, este o fustă cu o siluetă făcută mai degrabă pentru petreceri decât pentru o ținută ce ar emana profesionalism. Dazed a declarat la începutul acestei luni că „fusta bufantă din era indie sleaze este cea mai mare tendință a acestei veri”.

Depop, aplicația de revânzare, raportează că căutările au crescut cu 226% pe platformă de la începutul anului trecut. Acestea pot fi găsite pe catwalk (Miu Miu, Aaron Esh, Nicklas Skovgaard) și în mass-market (Asos, Weekday, New Look). Ascensiunea fustei bufante a fost favorizată și de persoanele care o poartă. Celebrități precum Sabrina Carpenter și Olivia Dean, precum și tineri de 20 de ani la modă din enclave precum Dalston din estul Londrei.

Fusta bufantă acaparează străzile

Cristóbal Balenciaga și Pierre Cardin au introdus pentru prima dată siluetele bufante în anii '50, când moda se concentra pe volum. Dacă unii o asociază cu era indie sleaze a anilor '00, vezi Amy Winehouse la premiile Brit în 2007, anii '80 sunt o referință evocată în prezent de designerii care lucrează cu această siluetă. Acesta este deceniul în care fusta bufantă a devenit la modă datorită designerilor precum Christian Lacroix și celebrităților precum Diana, Prințesa de Wales și Paula Yates.

Skovgaard, cunoscut pentru fustele sale bufante, și-a prezentat recent colecția primăvară/vară 2025 la Săptămâna modei de la Copenhaga. Este inspirată parțial de aspectul aerobic al anilor '80. Aceasta a prezentat diverse abordări ale fustei bufante. „Ca copil de la începutul anilor '90, am văzut o mulțime de imagini cu mama mea în tinerețea ei din anii '80 purtând fuste și rochii bufante. Așa că în ultimii ani am făcut o asociere cu stilul anilor '80”, spune el.

Ne puteți urmări și pe Google News

Skovgaard spune că fusta bufantă este o semnătură a brandului său. Dar în ultimele șase luni a observat că popularitatea lor a crescut. „Este atât de plăcut să vezi oameni pe stradă care le poartă”, spune el. „De asemenea, îmi place când poți observa pe cineva care a dezgropat o fustă bufantă veche din dulapul mamei sale și i-a dat o nouă viață”.

Designerii continuă trendul

Designerul londonez Aaron Esh a creat și el fuste balon pentru colecția sa de primăvară. Inspirat în primul rând de fusta de epocă a prietenei sale, el spune că silueta este „foarte anii '80 și aproape stupidă. Nu sunt sigur că acesta este cuvântul potrivit, dar nu este adecvată și cred că, din acest motiv, este destul de distractivă”.

Esh a actualizat modelul combinându-l cu „țesături care sunt mai tradiționale și mai puțin amuzante, cum ar fi croiala gri sau tweed-ul”. Rezultatul, la prețul de 500 de lire sterline, a fost un bestseller pentru brand. Eni Subair, fashion features director la The Face, spune că, chiar dacă o mulțime de purtătoare de fuste bufante nu își pot permite prețuri ridicate, modele precum cele ale lui Esh sunt esențiale pentru răspândirea trendului. „Când vezi un designer mai tânăr care abordează această siluetă într-un mod foarte cool, îți oferă ceva cu care să te joci și ceva la care să aspiri”.

În mod esențial, adaugă ea, balonul este o siluetă care se simte inclusivă și irezistibilă. Indiferent de stilul personal al cuiva. „Este foarte versatilă și oricine o poate purta.” Volumul adaugă, de asemenea, un alt factor, spune ea. „Nu mă simt la fel de stânjenită ca atunci când port o fustă mini plisată sau altceva”.

Un farmec aparte

Depop susține că fusta cu bule are un farmec care merge dincolo de spiritul ei de petrecere. „Sunt o piesă atât de versatilă, care poate fi ușor îmbrăcată în sus sau în jos”, spune un purtător de cuvânt al aplicației. „Fusta creează o siluetă unică. Ceea ce o face o alegere populară în rândul Generației Z și al mileniilor care folosesc moda ca o formă de autoexprimare”.

Dar este fusta bufantă ceva de genul unei bule, una care se va sparge după vară? Subair spune că „va fi încă acolo pe circuitul street style. Pentru că este o piesă atât de interesantă”, dar Esh merge mai departe. „Când o vezi pe stradă, știi că este ceva obișnuit”, spune el. Fusta bufantă nu va fi văzută nicăieri în următorul său spectacol din septembrie, notează The Guardian.

Revista presei